Αποκλειστική Συνέντευξη στο TVNEA- ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Αποκαλύπτει τη νέα καθημερινή σειρά του ΑΝΤ1

Λευτέρης Προβιάς
0
Ο Δημήτρης Μαυρόπουλος μετρά πολλά χρόνια καριέρας στο θεατρικό σανίδι, τη μικρή και τη μεγάλη οθόνη. Πάντα ευθύς, ειλικρινής, λέει τα πράγματα με το όνομά τους χωρίς να φοβάται. Σε αυτή την αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε ο ηθοποιός στο Tvnea, μιλά για την παράσταση "Ωχ...Ηλέκτρα" που κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 4 Ιουλίου στο Βεάκειο, την πολιτική και τη συμμετοχή του στους "Απόφοιτους" του ΑΝΤ1!


-“Ωχ...Ηλέκτρα” με Πέτρο Φιλιππίδη, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Κρατερό Κατσούλη, Γεράσιμο Σκιαδαρέση, Χρήστο Σπανό και πολλούς άλλους. Πείτε μας δυο λόγια για αυτή την παράσταση.
-"Η παράσταση είναι μία παρωδία της “Ηλέκτρας”, γραμμένη από τον Αλέξανδρο Καλλίτση και την Άννα Παναγιωτοπούλου που συσσκηνοθετεί με τον Πέτρο Φιλιππίδη. Μια δουλειά που μας δίνει την ευκαιρία να γελάσουμε. Τα κείμενα χρησιμοποιούν αυτά τα σατυρικά πρόσωπα, που είναι τα κλασικά, ορθόδοξα πρόσωπα της “Ηλέκτρας” και έχουν ένα δεικτικό λόγο, έναν σχολιασμό στην καθημερινή ζωή που ζούμε. Ένα πρόβλημα σοβαρό, δεν ξέρουμε να το διαχειριστούμε, δεν έχουμε μάθει να μας καταπιέζουν, δεν έχουμε μάθει να μας δημιουργούν πρόβλημα. Ακριβώς τα ίδια έχει υποστεί και η Ηλέκτρα. Και φωτίζονται περισσότεροι ο νόμος της εκδίκησης και της θείας δίκης."

-Ο δικός σας ρόλος ποιος είναι; 
-"Εγώ θα παίξω τον παιδαγωγό, αυτόν που προσπαθεί να στείλει τα πράγματα όπως είναι γραμμένα από τους κλασικούς μας συγγραφείς και όπως είναι η εντολή των θεών. Πρέπει να πάρουν εκδίκηση, γιατί ο Αίγισθος και η Κλυταιμνίστρα σκότωσαν τον Αγαμέμνονα. Και το μόνο αποκούμπι που έχει μείνει στην Ηλέκτρα είναι ο αδερφός της ο Ορέστης. Ο παιδαγωγός λοιπόν, με τον Πυλάδη και τον Ορέστη, έρχονται να παροτρύνουν τον νεαρό να σκοτώσει τη μητέρα του και τον Αίγισθο αλλά, δυστυχώς, αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων. Ο παιδαγωγός είναι ένας άνθρωπος πολύ σοφισμένος αλλά έχει και την φιλοσοφία ότι τα μίση και οι έριδες μόνο κακό μπορούν να αναπαράγουν. Όλα αυτά γίνονται με έναν καταπληκτικό τρόπο. Θωρώ από τα πιο ευφυή σημεία του έργου  το σημείο που η Ηλέκτρα και ο Ορέστης συναντιούνται μετά από τόσο καιρό. Αυτός ο παιδαγωγός, ένας ορθόδοξος χαρακτήρας, από τον οποίο περιμένουμε να δώσει τα φώτα του έχει κι αυτός τρελαθεί γιατί γίνεται μια πανσπερμία βλακείας και τρέλας. Είναι μια πάρα πολύ τρελή παράσταση, με πολύ γέλιο και πολλά καλά στοιχεία για να κάνουμε αναγωγή στο τι συμβαίνει σήμερα και τι θα συμβεί στο μέλλον αν δεν προσέξουμε."

-Ποια μέρη της Ελλάδας θα επισκεφθείτε με την παράσταση; 
-"Όλη την Ελλάδα! Από την Κρήτη, τη Θράκη, τη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, την Πελοπόννησο, τα νησιά του Ιονίου... Όλα! Είναι 53 παραστάσεις."

-Την Παρασκευή ξεκινάτε, κάνετε πρεμιέρα στο θέατρο Βεάκειο. Υπάρχει άγχος; 
-"Πάντα υπάρχει άγχος, γιατί είναι μια καινούρια δουλειά, ένα έργο που ανεβαίνει για πρώτη φορά. Δεν ξέρουμε την ανταπόκριση του κοινού ή πόσο καλή δουλειά έχουμε κάνει, αν και εμείς την πιστεύουμε πάρα πολύ. Υπάρχει η αγωνία που έχει κάθε καλλιτέχνης κάθε φορά που πρόκειται να παρουσιάσει το έργο του. Είναι όλα φυσιολογικά και ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά."

-Τι σας εκφράζει περισσότερο, το θέατρο, η τηλεόραση ή ο κινηματογράφος;
-"Όλα είναι μέρος της δουλειάς μας, αν και βασικά η δουλειά του ηθοποιού είναι το θέατρο. Όλα έχουν τη δική τους αξία και τη δική τους ανάγκη. Και αν μπορείς να τα υπηρετείς και τα τρία σωστά, νομίζω ότι είναι μια επιτυχία και σου δίνει την άνεση να κινείσαι πιο εύκολα και στους τρεις χώρους. Το θέατρο είναι το αγαπημένο μου. Απλά στον κινηματογράφο μπορείς να μείνεις στην ιστορία, ενώ η τηλεόραση είναι ωραία αλλά αναλώσιμη."

-“Οι Απόφοιτοι”, η νέα καθημερινή σειρά που ετοιμάζεται να βγάλει ο ΑΝΤ1. Φήμες σας θέλουν να είστε μέρος της παραγωγής αυτής. Το επιβεβαιώνετε; Πότε ξεκινούν τα γυρίσματα; 
-"Ναι, έχω κλείσει. Είμαι ο πατέρας και ο εργοστασιάρχης που έχει τις σκυλοτροφές. Είμαι αυτός ο οποίος έχει κάτω από τη σκέπη του τους ανθρώπους αυτούς που θα συγκρουστούν. Είναι μια πολύ ωραία δουλειά 180 επεισοδίων. Τα γυρίσματα αρχίζουν 15 Ιουλίου και ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά και εκεί, γιατί είναι ένας δύσκολος χειμώνας."

-Ποιοι άλλοι θα είναι στο καστ; 
-"Είναι η Μαριάννα Τουμασάτου, ο Μάριος Ιορδάνου, ο Κρατερός Κατσούλης, ο Τάσος ο Κωστής. Αυτοί είχαν κλείσει μέχρι την τελευταία φορά που μιλήσαμε. Είναι ένα πολύ καλό καστ."

-Πως θα συνδυάσετε τα γυρίσματα με την περιοδεία;
-"Όπως πάντα. Αν είμαι παραδείγματος χάρη στη Λάρισα, θα κατεβαίνω το βράδυ με το αυτοκίνητο στην Αθήνα, θα κάνω γύρισμα μέχρι τις 15:30-16:00 και μετά θα φύγω για να πάω να παίξω στο Βόλο. Και μετά από Βόλο θα έρθω για γύρισμα και μετά Τρίκαλα. Είναι ένας αριθμός παραστάσεων που είναι κοντά, συν κάποιες παραστάσεις στην Αττική και θα αξιοποιήσουμε έτσι το χρόνο μέχρι να φύγω για Κρήτη όπου θα σταματήσουμε αναγκαστικά και θα συνεχίσουμε από Σεπτέμβριο, τουλάχιστον η δική μου συμμετοχή."

-Γιατί τόσα χρόνια απουσίας από την τηλεόραση; Δεν υπήρχαν οι προτάσεις; 
-"Ναι, δεν υπήρχαν προτάσεις και μία που υπήρξε δεν είχε ενδιαφέρον, δεν τα βρήκαμε οικονομικά. Παρόλο που όλοι έχουμε κατεβάσει τις τιμές μας για να στηρίξουμε την ελληνική παραγωγή αυτοί θεωρούν ότι "βρήκαμε παπά, θα θάψουμε 5-6". Όποιος δεν έχει λεφτά, ας πάει να πάρει τα τούρκικα που κάνουν 12.000 το επεισόδιο από το να δίνει 50.000 και να κάνει ένα ελληνικό.

-Σας είδαμε φέτος στην “Μοντέρνα Οικογένεια” να κάνετε γκεστ. 
-"Έχω κάνει τέσσερα συνολικά γκεστ αυτά τα τρία χρόνια, τα τρία μάλιστα ήταν και φιλική συμμετοχή, χωρίς χρήματα, εν αντιθέσει με τη "Μοντέρνα Οικογένεια", γιατί έπρεπε να στηρίξουμε την κατάσταση. Αυτή η συμμετοχή όλων είναι για να δείξουμε όλοι μαζί το παράδειγμα. Όπως κάποτε εμείς πληρωνόμασταν καλά, έτσι να βοηθήσουμε κι εμείς όταν μας έχουν ανάγκη. Μόνο που πρέπει να καταλάβουν ότι χωρίς τους Έλληνες ηθοποιούς και με καφέδες, γάμους μόνο δεν γίνεται. Δε μπορούμε να είμαστε συνέταιροι στη ζημιά και στα κέρδη ξένοι. Καλό είναι λοιπόν να προσέξουν τους Έλληνες ηθοποιούς και εμείς αυτούς. Γιατί χωρίς εμάς δε μπορούν και χωρίς αυτούς δε μπορούμε. Έτσι αποδείχθηκε. Ήδη ο κόσμος κουράστηκε με τα τούρκικα παρόλο που τα έβλεπαν πάρα πολύ. Έτσι είχε γίνει και με τα μεξικάνικα τότε, απλά ανθούσε πολύ και η ελληνική παραγωγή και δεν πολυφαινόταν. Η τηλεόραση έχει τα πάντα, εμείς κάνουμε την επιλογή. Δε γίνεται να λέμε ότι είναι καλή όταν παίζουμε και κακή όταν δεν παίζουμε. Πρέπει, απλά, να προσέχουμε τις επιλογές μας."

-Έχει συνεργαστεί με πολλούς και μεγάλους ηθοποιούς στην καριέρα σας. Ποιος-ποιοι από αυτούς ήταν για εσάς το μεγαλύτερο σχολείο; 
-"Όλοι! Από τους παλιότερους που ήμουν μικρός, άσχετος και άπειρος ηθοποιός απορροφούσα τα πάντα γιατί ήταν σημαντικό να παίζεις δίπλα σε σημαντικούς ηθοποιούς. Μεγαλώνοντας έκλεβα πράγματα ακόμα και από νέους που έκαναν πράγματα ερήμην τους που ήταν σημαντικά. Θέλω να πω, ότι η σχέση μεταξύ ηθοποιών δεν έχει την ιεραρχία "εγώ είμαι παλιός, άρα τα ξέρω όλα". Στο θέατρο και τη θάλασσα δεν υπάρχει αρχή και τέλος. Πρέπει να προσαρμοζόμαστε, να είμαστε μοντέρνοι, με την έννοια να ανταποκρίνεται η υποκριτική συμπεριφορά μας με το σήμερα, γιατί αλλιώς θα μας ξεπεράσει η εποχή και θα είμαστε παλιομοδίτες. Και εμάς μας ενδιαφέρει να ζούμε, να αναπνέουμε και να δουλεύουμε μέσα στην κοινωνία που ζούμε αυτή τη στιγμή."

-Στο χώρο δημιουργούνται πραγματικές φιλίες;
-"Βέβαια. Νομίζω ότι οι αρετές του χώρου μας είναι πολύ περισσότερες από τις κακίες που προβάλλονται. Εγώ με τον Σκιαδαρέση είμαστε 28 χρόνια φίλοι. Έχω φίλους στο χώρο, που είναι φίλοι ψυχής. Το ότι είμαστε ανταγωνιστικοί πάνω στη σκηνή τροφοδοτεί δύναμη. Δε θέλουμε να πάμε εμείς καλά για να μην πάει ο άλλος. Στο θέατρο πρέπει να είναι όλα σαν την ορχήστρα σωστά, όμορφα, αρμονικά και πάνω απ'όλα θέλει δύναμη και πάθος. Από εκεί και πέρα μοιραζόμαστε τις ίδιες αγωνίες, τις ίδιες ανάγκες, τα ίδια προβλήματα. Και με κάποιους μοιραζόμαστε προσωπικές μας στιγμές και με κάποιους όχι. Δε σημαίνει ότι αυτός είναι κακός και εγώ είμαι ο καλός, προς θεού. Γενικά υπάρχει μια πάρα πολύ καλή σχέση στη θεατρική οικογένεια, πάντα υπήρχε, απλά προβάλλονται αστεία πράγματα."

-Τη νέα σεζόν, που θα βρίσκεστε θεατρικά; 
-"Έχουμε την επανάληψη του "Φον Δημητράκη" που κάναμε στο θέατρο Μουσούρη με τον Πέτρο Φιλιππίδη, τη Φαίη Ξυλά, το Γεράσιμο Σκιαδαρέση και τη Μαρία Κατσανδρή. Θεωρείτε μία από τις καλύτερες παραστάσεις! Απόδειξη είναι ότι δεν πέρασε μόνο όλο το ελληνικό θέατρο που με χαρά και ζεστασιά αντιμετώπισε τη δουλειά μας, αλλά και ο κόσμος. Ήταν μια επιτυχία και σπάνια αφήνεις μια επιτυχία για να κάνεις κάτι άλλο, εξαντλείς αυτό που αρέσει. Ο "Φον Δημητράκης" του Ψαθά είναι ένα σπουδαίο έργο." 

-Όταν η τηλεόραση είχε πάρει την κατρακύλα απογοητευτήκατε;

-"Η τηλεόραση δεν πήρε ποτέ την κατρακύλα. Έχει καθαρά μια λογιστική σχέση με τα πράγματα. Θέλουν να βγάλουν λεφτά, για να μπορούν να συντηρηθούν. Τα τούρκικα και αυτά είναι φθηνές παραγωγές. Δε μπορείς να τους πεις κάτι όταν τα βλέπει ο κόσμος. Δε νομίζω ότι υπήρχε κατρακύλα, στροφή έκανε λόγω οικονομικής ανάγκης. Το "Ευτυχισμένοι Μαζί" που ο κόσμος το ψήφισε μία από τις καλύτερες σειρές της ελληνικής τηλεόρασης προβάλλεται σε επανάληψη για τρίτη φορά και κάνει εντυπωσιακά νούμερα. Εντάξει, τη δουλειά τους θέλουν να κάνουν, δε μπορούμε να τους κατηγορήσουμε τους ανθρώπους. Όταν μας πλήρωναν ήταν καλοί; Υπήρχαν και τότε προβλήματα. Υπήρχε υπερπληθωρισμός. Εν πάσει περιπτώσει τώρα όλοι μαζί ψάχνουμε να βρούμε ένα τρόπο να επιβιώσουμε και οικονομικά και ψυχικά γιατί έχουμε κουραστεί πάρα πολύ με όλη αυτή τη μιζέρια. Κι εγώ πιστεύω ότι τα πράγματα δεν θα είναι καλύτερα, θα είναι χειρότερα. Αλλά πρέπει να προσαρμοστούμε για να αντέξουμε και να βρούμε δρόμους διαφυγής προόδου και δημιουργίας για να πάει αυτή η χώρα μπροστά. Και το μέλλον της Ελλάδας είναι οι νέοι Έλληνες, όχι εμείς. Εμείς κάναμε πολλά λάθη."

-Πως βλέπετε τη νέα γενιά; Μπορεί να αντιστρέψει την κατάσταση; 
-"Έχει γνώσεις, είναι πληροφορημένη γενικά και είναι αγωνιστική. Απλά δε γίνεται τα παιδιά να αντιμετωπίζουν την κατάσταση με δύναμη, με φλόγα, με ορμή, για 300-400€. Είναι αστείο να ακούω ότι ένα παιδί κάνει δοκιμαστικό για να μοιράζει φυλλάδια. Δεν υπάρχει αξιολόγηση, δεν υπάρχει σεβασμός. Το μέλλον της Ελλάδας είναι τα νέα παιδιά. Η αγωνία είναι αν θα φύγουν προς το εξωτερικό, γιατί έχουμε και πολλά μυαλά. Ή όταν θα γυρίσουμε εμείς ως παρόν να αλλάξουμε τα πράγματα, οι νέοι δε θα μας έχουν εμπιστοσύνη για να συνεχίσουν; Γιατί εμείς με τις επιλογές μας τα κάναμε όπως τα κάναμε. Έχω την αίσθηση ότι είμαστε πολύ πιο συντηρητικοί από τους προηγούμενους. Ήμασταν πολύ επαναστάτες παλιά, αλλά τώρα οι επιλογές μας δείχνουν το αντίθετο, δείχνουν ότι συμβιβαστήκαμε κι εμείς."

-Σκεφτήκατε ποτέ να στραφείτε προς το χώρο της πολιτικής όπως έχουν κάνει συνάδελφοί σας;
-"Με την πολιτική ασχολούμαι χρόνια, 40 χρόνια στο θέατρο. Η ίδια η θεατρική πράξη είναι και πολιτική, θέτει ερωτήματα. Τι καλύτερο λοιπόν από το να είμαι ενεργός και να προβληματίζω τη σκέψη και το ενδιαφέρον του κόσμου από το να ανακατευτώ με κόμματα τα οποία δεν τα πιστεύω; Δε με ενδιαφέρει εμένα τέτοιου είδους πολιτική. Επίσης, δεν θα με έπαιρναν ποτέ γιατί το δικό μου το τώρα είναι το χθες και το αύριο είναι το τώρα. Τέτοιους ανθρώπους δε θέλει κανείς δίπλα του. Κι εγώ δε θέλω να συνεργάζομαι με ανθρώπους που άλλα λένε κι άλλα κάνουν. Πολιτική πράξη είναι η καθημερινότητά μας και σαν πολίτες και μέσα από τη δουλειά μας μπορούμε να είμαστε ενεργοί και αλληλέγγυοι μεταξύ μας. Περιμένουμε να μας σώσουν αυτοί; Δε βγαίνω καλύτερα να με πατήσει το αυτοκίνητο που περνάει; Περισσότερη αξία έχει αυτό."

Ευχαριστώ πολύ το Δημήτρη Μαυρόπουλο για αυτή τη συνέντευξη!
Λευτέρης Προβιάς


(Για οποιαδήποτε σχόλια ή παρατηρήσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο
E-mail: lefis66@gmail.com
Facebook: Lefteris Provias)

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !