ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ συνέντευξη του ΝΙΚΟΥ ΜΑΝΕΣΗ στο TVNEA!

Λευτέρης Προβιάς
0
Ο Νίκος Μάνεσης είναι ένας άνθρωπος που εδώ και 32 χρόνια υπηρετεί το χώρο της δημοσιογραφίας. Σοβαρός, άμεσος και χωρίς να φοβάται να "στριμώξει" το συνομιλητή του θέτει ως στόχο του να αναδεικνύει πάντα την αλήθεια. Ο άνθρωπος που φέτος αναδεικνύει τα προβλήματα και τις θετικές πλευρές της ελληνικής επαρχίας μέσα από την εκπομπή του "60' Ελλάδα" στον Alpha μιλά αποκλειστικά στο TVNEA για την εκπομπή του και την κατάσταση της Ελλάδας, σχολιάζει τα τηλεοπτικά δεδομένα και ρίχνει τα βέλη του θέτοντας σε επιφυλακή όλους τους δημάρχους.


-Είχατε πει πως η δημοσιογραφία δεν ήταν στα σχέδιά σας... Πως μπήκε στη ζωή σας; 
-“Στην τύχη έγινε, με ενδιέφερε η αθλητική δημοσιογραφία, μετά μου πρότειναν κι άρχισα να δουλεύω ως τεχνικός στη “Βραδινή” και το 1982 μου πρότειναν να γίνω δημοσιογράφος , και καθαρά για βιοποριστικούς λόγους το έκανα και έμεινα στη δουλειά.“ 

-Τρία χρόνια πριν είπατε “τα χειρότερα για την ελληνική τηλεόραση είναι μπροστά” στην εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη. Πως βλέπετε την κατάσταση πλέον;
- “Επιβεβαιβώθηκε, ήταν όντως μπροστά. Στην επόμενη διετία θα μπει τέλος στα προβλήματα της τηλεόρασης. Ήδη τελευταία γίνεται στορφή στη δημοσιογραφία, υπάρχουν και ψυχαγωγικές παραγωγές. Έφυγε το πολύ τούρκικο και ήρθαν ελληνικές παραγωγές. Εξακολουθούμε να είμαστε στο τέλμα, αλλά πλησιάζει το τέλος του, τα πράγματα πάνε καλύτερα.” 


-H πορεια της εκπομπής 60 λεπτά ελλάδα ειναι εξαιρετική καθώς με κάθε νέα εκπομπή που προβάλεται σκαρφαλώνετε στην κορυφη του πίνακα τηλεθέασης στην ώρα προβολης σας. Που θεωρείτε πως βασίζεται η μεγάλη επιτυχία της εκπομπής; 
-“Εγώ δεν τους βλέπω ως αντιπάλους αλλά ως φίλους τους απέναντι, δεν υπάρχει αρρώστια με τα νούμερα τηλεθέασης. Η εκπομπή έχει διαφορετική οπτική γωνία, έχουν πάει εκατοντάδες άλλοι εκεί που πηγαίνω εγώ και θα πάνε κι άλλοι τόσοι. Ο τρόπος γυρίσματος είναι μικτός μία ρεπορτάζ, την άλλη κινηματογράφο, την άλλη ντοκιμαντέρ. Κι εγώ συμμετέχω σε αρκετα ρεπορτάζ. Αυτή η διαφορετική οπτική γωνία αρέσει στους τηλεθεατές. Τέλος η εκπομπή είναι σφικτή στο μοντάζ, δεν αφήνει τον τηλεθεατή να βαρεθεί.” 

-Είναι πολλοί αυτοί που θεωρούν πως η εκπομπή “60’ Ελλάδα” είναι απλά ένα οδοιπορικό, μια ταξιδιωτική εκπομπή που αναδεικνύει τις ομορφιές των τόπων που επισκέφτεστε! Τι απαντάτε σε αυτό; 
-“Η εκπομπή δεν είναι τουριστική αλλά δημοσιογραφική, καταγράφει το σήμερα στους τόπους που επισκεπτόμαστε. Αν πάμε σε ένα νησί και δεν δείξουμε μια παραλία είναι επειδή δεν γίνεται κάτι εκεί. Καταγράφουμε τα θετικά και τα αρνητικά, τα προβλήματα και την ελπίδα. Κάποιοι δήμαρχοι γκρινιάζουν αλλά δεν είναι τουριστική εκπομπή, ρεπορτάζ κάνουμε. Και αν κάνουμε χιούμορ είναι επειδή είναι στην καθημερινότητα. Ρεπόρτερ είμαστε, δεν κάνουμε ντοκιμαντέρ, δεν πάμε σε εκκλησίες, ναούς... Αυτά τα αφήνουμε σε άλλες εκπομπές.”

-Θεωρείτε πως οι δήμαρχοι καλοβλέπουν την έλευση της εκπομπής σας στο τόπο τους με την ελπίδα ότι θα έχουν οφέλη στη δημοτικότητά τους; 
-“Πάμε σε δημοτικές εκλογές και κάποιοι μας γίνονται βραχνάς. Δεν πρόκειται να επανεκλέξω κανένα δήμαρχο! Δεν κρύβουμε κανένα πρόβλημα! Να πάνε σε image makers αν θέλουν, εμείς αναδεικνύουμε προβλήματα, όπου πάμε βρίσκουμε κι ένα σκάνδαλο... Δεν πάμε να τους κουβαλήσουμε τουρίστες, άλλος είναι ο σκοπός της εκπομπής... Κάποιοι νομίζουν ότι θα προβάλουμε την νυχτερινή ζωή, μιλάμε για αστειότητες. Τις προάλλες ανακαλύψαμε πρωτοφανή εκμετάλλευση με αλλοδαπούς από τους οποίους κρατούσαν διαβατήρια και χαρτιά και μας λένε απαράδεκτους σε ανακοινώσεις επειδή το αποκαλύψαμε. Δεν έχουν καταλάβει που βρίσκεται η χώρα, ο μικροκομματισμός και η μικροπολιτική υπάρχουν στο έσχατο σημείο. Να τρέμουν όλοι αυτοί με το που φτάσω στον τόπο τους! Το δημαρχικό ρουσφέτι κατέστρεψε την Ελλάδα! ‘Ολα στον αέρα, όλα στο φως. Καλά τα τραπεζώματα που μας κάνουν αλλά είμαστε δημοσιογράφοι, δε μας λαδώνουν!”

-Έχετε επισκεφτεί μέσω της εκπομπής κάποια περιοχή που να σας έχει γοητεύσει τόσο που να θέλετε να μετακινηθείτε μόνιμα; 
-“Έχω επισκεφθεί πολλές κάλες περιοχες που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσα να μείνω μόνιμα εφόσον όμως υπήρχε οικονομικό αδιεξοδο, αλλά όχι ακόμα, δεν αλλάζεις εύκολα τη ζωή των παιδιών σου.”

-Αυτή η εκπομπή είναι το όνειρο σας; 
-“Δεν έχω όνειρα, μου κάνουν προτάσεις κι αν νομίζω ότι μπορώ να ανταποκριθώ τις κάνω τις δουλειές. Δεν είναι το όνειρό μου, ξέρω ότι μπορώ να το κάνω και το κάνω. Αυτό που μου αρέσει τώρα μπορεί να μη μου αρέσει σε 5 χρόνια , η ζωή έχει ποικιλία.” 

-Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Βαγγέλης Περρής ξεχώρισε τη δική σας εκπομπή ως μια από τις αγαπημένες του. Αυτή η δημόσια αναγνώριση από έναν “αντίπαλο” (καθώς φέτος βρίσκεστε απέναντι) αποτελεί δικαίωση για εσάς; 
-“Ήταν συγκινητική αναφορά διότι το να αναγνωρίζουν οι συνάδελφοι ότι κάνεις καλή δουλειά είναι πολύ ωραίο. Τον ευχαριστώ αλλά μάλλον με αγαπάει πολύ. Ήταν υπερβολικό αλλά περισσότερα θα πούμε στον αέρα μαζί με το Θέμο που θα πάω στις επόμενες εβδομάδες. Πάντως δεν τους βλέπω ως αντιπάλους. Αν αρχίσεις να τους βλέπεις έτσι γίνεσαι όμηρος της AGB και δεν κάνεις καλά τη δουλειά σου.”

-Αν έπρεπε να διαλέξετε να συνεχίσετε ή την εκπομπή ή το δελτίο ειδήσεων, τι θα διαλέγατε; 
-“Την εκπομπή φυσικά γιατί μπορείς να δημιουργήσεις , να αυτοσχεδιάσεις αντίθετα με το δελτίο. Αλλάζεις παραστάσεις και φαίνεται με διαφορετικό τρόπο η δουλειά σου. Μου αρέσει να τσαλακώνομαι και ράφτινγκ έκανα και στις λάσπες έσκαψα... Γενικά γίνομαι κάτοικος των περιοχών που επισκέπτομαι. Θεωρώ ότι είμαι πολύ καλύτερος στην εκπομπή...”

-Πώς πήρατε τη μεγάλη απόφαση να αποχωρίσετε από τον ΑΝΤ1 και να συνεργαστείτε με τον Alpha στον οποίο σας βλέπουμε τα τελευταία χρόνια; 
-“Σε όλες τις οικογένειες υπάρχουν στιγμές τριβής. Με την οικογένεια του ΑΝΤ1 δεν ταίριαζαν τα χνώτα μας για ενα διάστημα και αποφασίσαμε να χωρίσουμε σαν κύριοι από το να λύσουμε τις διαφορές μας στα μεσημεριανά. Δεν θα μαθευτεί ποτέ γιατί αποχώρησα, αυτό αφορά εμένα και την οικογένεια Κυριακού.” 

-Είχατε ξανά πρόταση να αναλάβετε πρωινή ενημερωτική εκπομπή(καθημερινή ή Σαββατοκύριακο); Γιατί την απορρίψατε; 
-“Πολλές φορές, κυρίως για καθημερινό, στο παρελθον όμως. Δεν το έπραξα γιατί δεν είμαι άνθρωπος των χρημάτων και λόγω των πολλών ωρών εργασίας, θα ξεχνούσα το όνομά μου. Είμαι υπέρ της ποιότητας στη ζωή, αλλά που να ήξερα ότι θα έρθει η κρίση και θα εργαζόμουν πολύ παραπάνω και χωρίς ρεπό;” 


-Δουλεύετε ατελείωτες ώρες την εβδομάδα, και τις περισσότερες μέρες βρίσκεστε εκτός Αθήνας. Σας ανησυχεί καθόλου ότι αυτή η απουσία σας θα έχει κάποιο αντίκτυπο στη οικογένειά σας; 
-“Δευτέρα με Τετάρτη είμαι σε αποστολή, Πέμπτη με Σαββατοκύριακο έχω το μοντάζ και μετά έχω το δελτίο. Δε με ανησυχεί καθόλου γιατί υποτίθεται ότι τα πράγματα είναι τακτοποιημένα. Όταν είσαι παντρεμένος με μία δημοσιογράφο ξέρει και καταλαβαίνει. Λείπω από το σπίτι Δευτέρα με Τετάρτη, αλλά πρέπει να εργαστούμε. Ένας Έλληνας υδραυλικός ξεκινά στις 6 το πρωί και γυρίζει σπίτι στις 12 το βράδυ και δε βλέπει τα παιδιά του. Ποια η διαφορά; Όλοι προσαρμοζόμαστε στις καταστάσεις” 

-Νοσταλγείτε το παρελθόν, τα πρώτα βήματα της καριέρας σας; 
-“Όχι, δε γυρίζω πίσω, βιώνω την κάθε στιγμή, προβληματίζομαι για το μέλλον. Το παρελθόν είναι μια γλυκιά, τρυφερή ανάμνηση. Το περάσαμε, τελείωσε. Πάμε για άλλα!” 

-Μετά από 32 χρόνια στο χώρο μετανιώνετε για κάποια επαγγελματική σας κίνηση; 
-“Αναγνωρίζω λάθη, αλλά δεν μετανιώνω για κανένα, γιατί ήταν επιλογές μου. Αφού τα αναγνωρίζω γιατί να μετανιώσω; Επειδή δεν έκανα μεταγραφή σε κάποιο κανάλι ή δεν έκανα μια διαφήμιση με κάποιες χιλιάδες ευρώ; Φανταστείτε να έκλαιγα πάνω από το χυμένο γάλα... Προχωράμε!” 

-Υπάρχει κάτι που να μην έχετε κάνει στον τηλεοπτικό χώρο που να θέλετε να το δοκιμάσετε; 
-“Πoλλά πράγματα δεν έχω κάνει αλλά δεν ξέρω αν θέλω να τα δοκιμάσω. Αν δεχτώ κάποια πρόταση θα το σκεφτώ. Σε show δεν θα μπορούσα να πάρω μέρος. Δεν είμαι καλός στις πιρουέτες, ούτε στα σπαγκάτ. Υπάρχουν πιο καλοί από εμένα... Πάντως δεν είναι ταμπού για εμένα αυτό που κάνω σήμερα, το αποδεικνύω άλλωστε με την εκπομπή. Την έβγαλα την γραβάτα μου! Αν πέσει πάντως κάποια πρόταση θα τη συζητήσω”. 

-Μετά από τόσα χρόνια βασάνων με τα μνημόνια και την Τρόικα, βλέπετε επιτέλους φως στο
τέλος του τούνελ; Βρίσκεται κοντά στην ανάκαμψη η ελληνική οικονομία; 
-"Δυστυχώς όχι, το πρωτογενές πλεόνασμα θα επιτευχθεί αλλά θα συρρικνωθεί από την υπερφορολόγηση των Ελλήνων μισθωτών. Δεν έχουμε μάθει από τα λάθη μας, ο δρόμος είναι ιδιαίτερα μακρύς και ομιχλώδης" 

-Τι λέτε στους νέους φιλόδοξους δημοσιογράφους με δεδομένο τον υψηλό δείκτη ανεργίας στο χώρο; 
-“Να το σκεφτούν καλύτερα. Στα παιδιά μου θα έλεγα να μην το κάνουν, αν όμως επέμεναν θα τα στήριζα με όλες μου τις δυνάμεις. Δύσκολα μπαίνεις στο χώρο εργασίας και δύσκολα πληρώνεσαι. Από τα χρόνια του πλουτισμού και της ευμάρειας έχουμε πάει σε δύσκολα χρόνια. Δεν έχει υψηλές αποδοχές. Πώς να συμβούλευα έναν νέο άνθρωπο να το κάνει; Αν του αρέσει η περιπέτεια και αν θέλει να δει πράγματα να το δοκιμάσει αλλά αν θέλει δουλειά με εισόδημα να το σκεφτεί καλύτερα”.


Ευχαριστώ πολύ το Νίκο Μάνεση για αυτή την συνέντευξη που μου παραχώρησε!

Λευτέρης Προβιάς

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !