Αντιδράσεις για τα γενόσημα φάρμακα

Χρηστος Γ
0
Η Τρόικα αναγκάζει τους Ελληνες να λαμβάνουν φάρμακα υποβαθμισμένης ποιότητας, παρά τις διαβεβαιώσεις πως τα γενόσημα φάρμακα είναι ασφαλή.... 
Τι είναι τα γενόσημα φάρμακα,τα οποία υποχρεούμαστε να παραγγέλνουμε σε ποσοστό 50%?
Τα γενόσημα φάρμακα είναι προϊόντα που περιέχουν την ίδια δραστική ουσία, όπως τα πρωτότυπα και μάλιστα σε ίδια ποσότητα. Η δραστική ουσία του φαρμάκου, είναι αυτή που προσδίδει τη
θεραπευτική του αποτελεσματικότητα.
 Σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΦ σημειώνει ότι τα γενόσημα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι περίπου 3.000 σε επίπεδο συσκευασίας σε σύνολο περίπου 7.300 φαρμάκων. Τονίζεται ακόμη ότι σήμερα τα γενόσημα καταλαμβάνουν ποσοστό 18% της αγοράς και θα πρέπει να ανέλθουν, σύμφωνα με τους στόχους του Μνημονίου, στο 50% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.
 Η τιμολόγησή τους, όπως αναφέρει ο ΕΟΦ στην ανακοίνωση του «θα είναι εφεξής στο επίπεδο του 40% των πρωτοτύπων και κατά συνέπεια η αύξηση του μεριδίου χρήσης τους θα μειώσει σημαντικά τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη με μεγάλο όφελος για την κοινωνική ασφάλιση».

Είναι ασφαλή φάρμακα;
Ένα γενόσημο φάρμακο κυκλοφορεί μετά τη λήξη της πατέντας του πρωτότυπου και έχει μικρότερο κόστος αφού δεν επιβαρύνεται με έξοδα έρευνας. Εντούτοις αυτό δεν σημαίνει ότι το κόστος της ανάπτυξης των γενοσήμων είναι αμελητέο, αφού προκειμένου να λάβουν άδεια κυκλοφορίας, υποχρεούνται να αποδείξουν την θεραπευτική ισοδυναμία τους με το πρωτότυπο μέσω των μελετών βιοισοδυναμίας.
Η αδειοδότηση των γενοσήμων πραγματοποιείται σύμφωνα με την ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία από κάποια εθνική αρχή της Ε.Ε. ή από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).
Ο Οργανισμός επισημαίνει ότι η ακολουθούμενη προεγκριτική διαδικασία διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και την ποιότητα των γενοσήμων σε όλες τις χώρες της ΕΕ.Ο μετεγκριτικός έλεγχος ποιότητας, αποτελεσματικότητας και ασφάλειας πραγματοποιείται από τον ΕΟΦ με τακτικές προγραμματισμένες δειγματοληψίες για εργαστηριακό έλεγχο.
Την τελευταία πενταετία, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΦ, ελέγχθηκαν εργαστηριακά περίπου 1.000 δείγματα, εκ των οποίων τα 900 ήταν αντίγραφα και το ποσοστό μη κανονικών (ελαττωματικών) ανέρχεται συνολικά σε 4%. Οι παρτίδες των ελαττωματικών προϊόντων αποσύρονται αμέσως από την κυκλοφορία και ανάλογα με τη σοβαρότητα του ευρήματος διενεργείται επιπλέον επιθεώρηση από τον ΕΟΦ στο εργοστάσιο παραγωγής.
Ο έλεγχος γίνεται επίσης με τακτικές και αιφνίδιες επιθεωρήσεις σε εργοστάσια παραγωγής και χώρους διακίνησης (φαρμακαποθήκες, φαρμακεία, νοσοκομεία) και με το σύστημα φαρμακοεπαγρύπνησης, σύμφωνα με το οποίο κάθε κάτοχος άδειας κυκλοφορίας υποχρεούται να παρακολουθεί την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των προϊόντων του και να αναφέρει σχετικά στον ΕΟΦ.
Ο ΕΟΦ μέσα στο 2011, έχει λάβει συνολικά 81 αναφορές, εκ των οποίων οι 9 προήλθαν από επαγγελματίες Υγείας και οι 72 από φαρμακευτικές εταιρείες. Από το σύνολο των αναφορών, 28 αφορούσαν πρωτότυπα φάρμακα και 53 γενόσημα. Οι αναφορές αυτές βρίσκονται στη διαδικασία του ελέγχου από πλευράς ΕΟΦ, προκειμένου να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα εφόσον χρειαστεί.
Με βάση τα στοιχεία αυτά «είναι φανερό ότι ο ΕΟΦ λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα διαχρονικά για την προστασία τη Δημόσιας Υγείας και συγχρόνως εφιστά την προσοχή για την ορθή χρήση των φαρμάκων και την άμεση αναφορά οποιουδήποτε προβλήματος εμφανιστεί. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει κανένας λόγος να διατυπώνονται αβάσιμες καταγγελίες για την ασφάλεια των φαρμάκων και ιδιαίτερα των γενοσήμων» καταλήγει η ανακοίνωση.

Καταγγελίες από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών
ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι η χρήση των γενόσημων την οποία προωθεί το αρμόδιο υπουργείο ελλοχεύει κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Οι γιατροί καταγγέλλουν, ακόμα, ότι τα αντίγραφα φάρμακα κυκλοφορούν χωρίς να έχουν προηγηθεί επαρκείς μελέτες με αποτέλεσμα να έχουν προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες σε ασθενείς των δημόσιων νοσοκομείων. Καλεί επίσης τον υπουργό Υγείας να απαντήσει για το πού κατασκευάζονται τα ενέσιμα γενόσημα που προμηθεύτηκαν τα νοσοκομεία και για το αν έχουν ελεγχθεί επαρκώς ώστε να μη θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών.
«Το τραγικό κενό της νομοθεσίας στην Ελλάδα έχει ως αποτέλεσμα να κυκλοφορούν γενόσημα χωρίς έλεγχο του ΕΟΦ και με τη βούλα του νόμου. Ουδέποτε έχουμε δει δημοσιευμένες από τους καθ'Α ύλην αρμόδιους φορείς μελέτες βιοδιαθεσιμότητας και κλινικής αποτελεσματικότητας για τα γενόσημα της ελληνικής αγοράς» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

“Κινδυνεύει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία”
Οι φαρμακοβιομήχανοι εκτιμούν ότι οι πιέσεις της τρόικας θα οδηγήσει σε γενικευμένη υποκατάσταση των παλαιών φθηνότερων, από ακριβότερα φάρμακα, και αντικατάσταση των εγχωρίως παραγόμενων. Όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι του κλάδου των φαρμάκων, περισσότεροι από 8.500 εργαζόμενοι στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία και οι οικογένειές τους, αλλά και χιλιάδες ακόμα απασχολούμενοι στις εκατοντάδες συναφείς με τον κλάδο μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κινδυνεύουν με το «αντιαναπτυξιακό εγχείρημα που επιχειρείται μέσω του πολυνομοσχεδίου για την Υγεία και τα Φάρμακα, το οποίο ενώ υποκριτικά επικεντρώνει στο 15-17% της φαρμακευτικής δαπάνης (ελληνικά επώνυμα γενόσημα), αφήνει -με τις ευλογίες της τρόικας- αλώβητα τα εισαγόμενα πρωτότυπα και ταυτόχρονα ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για την αθρόα εισαγωγή γενοσήμων από μεγαλοεισαγωγείς», σημείωσαν σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι των φαρμακοβιομηχάνων.
Όπως εκτιμούν οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, το νομοσχέδιο έρχεται να αποτελειώσει τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες με τον καθορισμό των τιμών των γενοσήμων χαμηλότερα από 40% της τιμής του πρωτοτύπου, με τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική και την υποκατάσταση των συνταγών από τα φαρμακεία.(Εllispoint.gr)

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !