Ολοκληρώνεται το φεστιβάλ των Καννών

0
Οι εκπλήξεις συνεχίστηκαν και στις τελευταίες δυο μέρες του 64ου κινηματογραφικού φεστιβάλ των Καννών, με την προβολή τριών ταινιών που προστίθενται στα φαβορί για το Χρυσό Φοίνικα και τα άλλα βραβεία του φεστιβάλ. Πρώτη απ' όλες η τουρκική ταινία, “Once Upon a Time in Anatolia” του Nuri Bilge Ceylan. Με αφορμή το ψάξιμο για ένα θαμμένο πτώμα, στα χωράφια έξω από ένα χωριό της Ανατολίας - ιστορία βασισμένη σε αληθινό γεγονός - ο Ceylan βρίσκει την ευκαιρία να μας μιλήσει για μια συγκεκριμένη τουρκική κοινωνία και τους ανθρώπους της. Μια κοινωνία, όπως και πολλές άλλες, που έχει χάσει το στόχο της και όπου οι ιθύνοντες καθορίζουν τη μοίρα των υπόλοιπων: εδώ ένας Εισαγγελέας, ένας αστυνομικός και ένας γιατρός. Με ένα ηθελημένα αργό ρυθμό (η ταινία κρατάει δυόμιση περίπου ώρες), που θυμίζει τις ταινίες του δικού μας Θ. Αγγελόπουλου, ο Ceylan καταγράφει με λεπτομέρεια τη νυχτερινή, ατέλειωτη αναζήτηση του πτώματος, σε μια, από σκηνοθετικής πλευράς πολύ έξυπνη, στάση στο σπίτι του δημάρχου μιας κοντινής πόλης, σκιτσάροντας σωστά και πειστικά τους διάφορους χαρακτήρες, για να μας προσφέρει μιαν από τις καλύτερες ταινίες του, αντάξια των...
«Τριών πιθήκων» του.
Στη δική του ταινία, “This Must Be the Place”, που γύρισε στην Αμερική, ο Ιταλός σκηνοθέτης Paolo Sorrentino («Il divo») αφηγείται, την αναζήτηση, από ένα πλούσιο ροκ σταρ, του πρώην ναζί υπεύθυνου για τον εξευτελισμό του πατέρα του, ο οποίος είχε κατορθώσει να δραπετεύσει από τα χιτλερικά στρατόπεδα εξόντωσης.
Έπειτα από μια ημίωρη εισαγωγή, όπου γνωρίζουμε τον ροκ σταρ στην καθημερινή ζωή του στο αρχοντικό του κάπου στην Αγγλία, ο Cheyenne ξεκινά, σ' ένα είδος road trip, για να βρει τον ναζί. Αν και κάπως άνιση, η ταινία έχει ωραίες σκηνές και μια εξαιρετική ερμηνεία από τον Sean Penn, στο ρόλο του εκκεντρικού ροκ σταρ, με μακριά μαύρα μαλλιά, βαμμένα κόκκινα χείλη και ένα πολύ αργό τρόπο στην ομιλία του. Ο ρόλος αυτός όμως μπορεί να χαρίσει στον S. Penn το βραβείο ερμηνείας του φεστιβάλ.
Σφιχτοδεμένο και χωρίς περιττές σκηνές ή στολίδια (κρατάει μόνο 95 λεπτά) είναι το «Drive», που ο Δανός Nicolas Winding Refn, γνωστός από την «τριλογία Pusher», γύρισε στην Αμερική. Πρόκειται για ένα θρίλερ, στο στιλ των κλασικών φιλμ νουάρ, με τον Ryan Gosling εξαιρετικό (άλλη υποψήφια για βραβείο ερμηνεία) στο ρόλο του οδηγού αυτοκινήτων κούρσας στη διάρκεια της ημέρας και ανακατεμένο σε βρόμικες υποθέσεις τη νύχτα.
Η γνωριμία του με μια μοναχική γειτόνισσα και το μικρό γιο της θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην πορεία του και θα τον μπλέξουν σε μια βίαιη περιπέτεια, που ο Refn καταγράφει με σωστό ρυθμό, ρεαλισμό, όπου ξεχωρίζουν μερικές ιδιαίτερα βίαιες σκηνές.
Το Σάββατο το βράδυ τέλειωσαν οι προβολές του διαγωνιστικού τμήματος ενώ την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης με την απονομή του Χρυσού Φοίνικα και των άλλων βραβείων του φεστιβάλ. Στα φαβορί για το Χρυσό Φοίνικα ξεχωρίζουν η ταινία “Le Havre” του Φιλανδού Aki Kaurismaki, η αμερικανική “The Tree of Life” του Terrence Malick και η βέλγο-γαλλική παραγωγή “Le Gamin au Velo” (The Kid With a Bike) των αδερφών Dardenne.
Λιγοστές είναι οι πιθανότητες να δοθεί κάποιο βραβείο στον Lars Von Trier ή στην ταινία του “Melancholia”, αν και είναι μια από τις καυτές ταινίες του φετινού φεστιβάλ, εξαιτίας των πρόσφατων δηλώσεων του Δανού σκηνοθέτη και τον χαρακτηρισμό του «persona non grata». Σ' αυτές πάντως πρέπει να προσθέσουμε και την ταινία του Ceylan.
Σε ότι αφορά τις ερμηνείες, από γυναικείας πλευράς ξεχωρίζουν η Tilda Swinton («We need to talk about Kevin»), η Cecile de France (Le Gamin au Velo) και η Emily Browning (Sleeping Beauty). Από τις ανδρικές ερμηνείες ξεχωρίζουν οι: Sean Penn (This Must Be the Place), Andre Wilm (Le Havre), Michel Piccoli (Habemus Papam), Brad Pitt (The Tree of Life), Antonio Banderas(Le piel Que Habito) και Ebizo Ichikawa (Hara-Kiri).

ant1online

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !