To «Food and the city» πάει Χαλκίδα

0
O Βασίλης αφήνει και αυτή τη φορά τις γειτονιές της πρωτεύουσας και πηγαίνει μια βόλτα, 60 χλμ. έξω από την Αθήνα, στην πόλη με τα φρέσκα θαλασσινά και τα ...τρελά νερά, τη Χαλκίδα! Η περιήγησή του ξεκινάει -από πού αλλού;- από την υψηλή γέφυρα της πόλης που κλέβει τις εντυπώσεις όλων των επισκεπτών! Πρώτη φορά 'Ελληνες τεχνικοί ανέλαβαν να κατασκευάσουν μια γέφυρα με 700 μέτρα μήκος, κρεμασμένη πάνω στο νερό και, όπως φαίνεται, τα κατάφεραν άριστα.
Στα δεξιά της γέφυρας βρίσκεται το Τσιμεντάδικο. Ο Βασίλης με το ανήσυχο πνεύμα του δεν θα μπορούσε να μην κάνει εκεί την πρώτη του στάση. Πρόκειται για μια πολύ ιδιαίτερη εικόνα: η βιομηχανία "μπλεγμένη" με το φυσικό τοπίο και ο Βασίλης δεν χάνει χρόνο... Παίρνει τα σύνεργά του και ετοιμάζει hot dogs για τους ανθρώπους του πλοίου που μόλις έφθασε στο λιμάνι από τη Νίσυρο για να ξεφορτώσει ελαφρόπετρα. Τους κερνάει, τρώνε όλοι μαζί και φεύγει για τον επόμενο προορισμό....
Λίγο πιο έξω από τη Χαλκίδα, στη Λάμψακο, που φημίζεται για τα φρέσκα θαλασσινά της, ο Βασίλης κάθεται σε ένα τσιπουράδικο. Μια ξαφνική μπόρα όμως του αλλάζει τα σχέδια και κάθεται μέσα στο μαγαζί, όπου απολαμβάνει ωραιότατους μεζέδες με ουζάκι! Επιστρέφει στη Χαλκίδα και φυσικά δεν θα μπορούσε να μην ανέβει στο λόφο του Καράμπαμπα για να απολαύσει τη θέα από το κάστρο της πόλης. Είναι ένα όνειρο! Στη συνέχεια, ο Βασίλης πηγαίνει στην Βαγγελιώ για να μάθει τα μυστικά του λικέρ. Και από κει, στα Αλάτσατα, στη μαγική αυλίτσα της κυρίας Βασιλείας όπου ο κύριος Κώστας μας δείχνει πώς φτιάχνεται το τουρσί.
Συνεχίζοντας την περιήγησή του, πηγαίνει στο παλιό Μακαρονάδικο της πόλης. Ανεβαίνει στο παλιό εργοστάσιο ζυμαρικών και μαγειρεύει μια μακαρονάδα! Δεν θα μπορούσε βεβαίως να έρθει στη Χαλκίδα και να μην πάει στους αμπελώνες και το οινοποιείο της περιοχής, που βγάζουν το καλύτερο κρασί της πόλης και μάλιστα με πολλά βραβεία!
Και επειδή ο Βασίλης αφουγκράζεται τις ανάγκες ανδρών και γυναικών να κρατήσουν μια επιδερμίδα φρέσκια και νεανική, μας δείχνει τις χειροποίητες κρέμες της Μαρίας. Η ώρα όμως πέρασε και πρέπει να τσιμπήσει κάτι! Πηγαίνει λοιπόν στο στέκι της κυρίας Σοφίας για να γευτεί τα φημισμένα κεφτεδάκια της. Εισβάλλει στην κουζίνα του εστιατορίου, κλέβει τη συνταγή της κυρίας Σοφίας, παραγγέλνει και μερικά ακόμα πιάτα, κάθεται στο τραπέζι μαζί με μια Χαλκιδαία φίλη του και τρώνε και πίνουν μπύρες σε ένα από τα πιο in στέκια της πόλης!
Η Χαλκίδα είναι η πρωτεύουσα του 2ου μεγαλύτερου νησιού της Ελλάδας και είναι λουσμένη με θάλασσα. Πώς θα μπορούσε λοιπόν ο Βασίλης να μην μπει σε μια βαρκούλα για μια θαλάσσια τσάρκα στα τρελά νερά; Εκεί, μαζί με τον Βαγγέλη που είναι μαζί του στη βάρκα, μας εξηγεί για το φαινόμενο του Ευρίπου, αλλά και για την τέχνη του ψαρέματος. Από εκεί βλέπουμε και την παλιά γέφυρα της Χαλκίδας. Και εννοείται πως μετά τη βόλτα βγαίνουν στη στεριά και μαγειρεύουν!!!
Εκεί που μαγειρεύουν, ακούνε κορναρίσματα. Είναι η γιορτή της Αγίας Παρασκευής, πολιούχου της πόλης. Ο Βασίλης πηγαίνει στην εκκλησία, όπου βλέπει τη μπάντα του Δήμου να παίζει λόγω της ημέρας, ενώ πλήθος κόσμου είναι εκεί για τη λιτανεία της εικόνας.
Αργότερα, σχεδόν όλη η πόλη θα βρεθεί στο παζάρι που γίνεται λίγο έξω από την πόλη. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο παζάρι που διαρκεί μία εβδομάδα και ξεκινάει κάθε χρόνο ανήμερα της Αγίας Παρασκευής. Δυστυχώς, μια ακόμα ξαφνική μπόρα, βραδινή αυτή τη φορά, αναβάλλει την επίσημη έναρξη του περίφημου παζαριού της Αγίας Παρασκευής για την επόμενη μέρα. Παρ' όλα αυτά, ο Βασίλης καταφέρνει να μας μεταφέρει τη γραφική αίσθηση του επαρχιώτικου παζαριού.
Αποκαμωμένος από το οδοιπορικό, ο Βασίλης κάθεται στο καφέ μπαρ που βρίσκεται χωμένο κάτω από την παλιά γέφυρα, πίνει ένα ποτό και απολαμβάνει τη θέα της ανοιχτής γέφυρας. Μαζί του πίνουν το ποτό τους νέοι και νέες που απολαμβάνουν τη μαγευτική βραδιά!...

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !