Αίγυπτο: Φίμωση, κλείσιμο & φυλάκιση του Al Jazeera

0
Εκρηκτικό το κλίμα στο Κάιρο


Το αιγυπτιακό καθεστώς του προέδρου Μπουμπάρακ προσπαθεί με κάθε τρόπο να παρεμποδίσει την μετάδοση ειδήσεων από την Αίγυπτο. Το διαδίκτυο είναι μπλοκαρισμένο ή δεν λειτουργεί καθόλου σε μερικές περιπτώσεις, πριν λίγες μέρες απαγορεύτηκε η μετάδοση του ειδησεογραφικό Al Jazeera, ενώ έξι δημοσιογράφοι του δικτύου οδηγήθηκαν στις φυλακές.

Οι προσπάθειες του Μουμπάρακ για περιορισμό της πληροφόρησης για τις εξελίξεις στις πορείες και στα συλλαλητήρια σε κάθε γωνιά της Αιγύπτου κορυφώθηκαν με την απαγόρευση του τηλεοπτικού σταθμού Al Jazeera, το οποίο αναμεταδίδει ζωντανές εικόνες με αγγλικό σχολιασμό σε κάθε γωνιά του πλανήτη και αποτελεί κυρίαρχη πηγή πληροφορίας για τις εξελίξεις στην Αραβική χώρα.
Την Κυριακή οι τοπικές αρχές απαγόρεψαν στους δημοσιογράφους να πλησιάσουν στα κεντρικά γραφεία στο Κάιρο, ενώ ζήτησαν κλείδωσαν με λουκέτο την κεντρική πύλη. Ως βασική αιτία η κρατική εξουσία απεφάνθη πως το δίκτυο δεν ενημερώνει αντικειμενικά και με ειλικρίνεια από τον χώρο των εξελίξεων, ενώ έχει πάρει ταχθεί με το μέρος των διαδηλωτών, γεγονός που εντείνει και προωθεί τις ταραχές. Σε μερικά σημεία της Μέσης Ανατολής το δίκτυο δεν μεταδίδεται, καθώς διαχειρίστρια εταιρία στο Κάιρο διέκοψε την δορυφορική αναμετάδοση. Στην ίδια την Αίγυπτο,  το.. κανάλι απαγορεύτηκε με κοινή διυπουργική απόφαση.

Όπως μεταδίδει τώρα το ειδησεογραφικό κανάλι μέσω διαδικτύου, έξι δημοσιογράφοι του σταθμού προσελήφθησαν και αφέθηκαν ελεύθεροι, μετά από επέμβαση διεθνών δημοσιογραφικών οργανώσεων. Ο τεχνικός εξοπλισμός ωστόσο, παρέμεινε στα χέρια της αρχής. Το πόσο επικίνδυνα είναι τα πράγματα στην χώρα δείχνει επίσης παράδειγμα δημοσιογράφου του BBC που δήλωσε πως ξυλοκοπήθηκε βάναυσα από αστυνομικούς.

Το κανάλι του Al Jazeera πάντως δεν το βάζει κάτω, μέσα από την αραβική ιστοσελίδα και μέσα από ραδιοφωνικές παρεμβάσεις ζητά από διαδηλωτές να τηλεφωνούν στα γραφεία του εξωτερικού και να αποστέλλουν μαρτυρίες μέσα από βίντεο και φωτογραφίες κινητών τηλεφώνων. Ενδιαφέρον παρουσιάζει, πως το κανάλι πέτυχε –παρά τον αποκλεισμό- την Δευτέρα το βράδυ ρεκόρ τηλεθεάσεις σε αρκετές χώρες του Αραβικού κόσμου, ενώ υψηλότερες είναι οι τηλεθεάσεις και στα ξένα δορυφορικά δίκτυα, από τα οποία και προβάλλεται.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !