Mία.....γνωριμία με το μιούζικαλ-φαινόμενο ''Glee''

Χρηστος Γ
9
Αν και το νεανικό μιούζικαλ ''Glee'' δεν είναι άγνωστο-εντελώς στο ελληνικό κοινό,θα επιχειρήσουμε μια μικρή αναφορά στο show-φαινόμενο που σαρώνει στις ΗΠΑ.Πολλά έχουν ειπωθεί για τις περιπέτειες του μουσικού σχολείου,ακόμα περισσότερα έχουν γραφτεί για τις guest εμφανίσεις.Ενα είναι το σίγουρο.Δεν είναι ένα απλό σήριαλ που κρατά συντροφιά στα αμερικανάκια,κάθε Τρίτη στις 8.Θα σας παραθέσουμε κάποιους από τους λόγους.


Το show έκανε πρεμιέρα το Μάιο του 2009,ως follow-up του μεγαλύτερου project της Αμερικανικής τηλεόρασης,του Αmerican Idol.To δίκτυο Fox πόνταρε πολλά στο 'τηλεοπτικό παιδί' του Ryan Murphy
(Xρυσή Σφαίρα για το Nip-Tuck,συνεργάτης του Spielberg στα 90'ς),αλλά σίγουρα δε προέβλεψε τον επερχόμενο 'τυφώνα'.Το show έσκισε,προσελκύοντας κάθε εβδομάδα κοινό άνω των 10εκ.Οι παραγω- γοί πρόσθεσαν στην 1η σεζόν 13 επεισόδια,αν και είχαν προγραμματιστεί 9!Το 22ο επεισόδιο,τον Απ- ρίλιο του 2010 είδαν 13,7 εκ.τηλεθεατές.Η 2η σεζόν βρίσκει τους 'Gleets' με κοινό ελαφρώς μειωμένο αλλά πάντα σαρωτικό στα κοινά 18-49,στα οποία και απευθύνεται.

Η βιομηχανία ωστόσο,που στήθηκε και αναπτύσσεται γύρω από τη μουσικοχορευτική κομεντί,έχει κάνει τον πρωτεργάτη 'Ηigh School Musical' να φαίνεται σα....ψύλλο στα άχυρα.13 εκ.ψηφιακά singles και 5 εκ albums έχουν ήδη πωληθεί μέσα σε 1 χρόνο.Ηλεκτρικά προιόντα,σειρές ρούχων,κάρτες,I-Pad applications,games και καραόκε-παιχνίδι στο Wii είναι μερικά από τα κέρδη που προέκυψαν από την
απήχηση του show στην κοινωνία.Επιπλέον,25 singles που ηχογραφήθηκαν για τις ανάγκες του σεναρί- ου,μπήκαν στο Τοp 100 του Βillboard,μέσα σε ένα χρόνο!Μόνο οι Βeatles έχουν 'περισσότερα',31 το 1964!



Το καστ της σειράς αριθμεί πάνω από 15 ηθοποιούς.Η 'δασκάλα των cheerleaders' Jane Lynch έχει κερδίσει βραβείο Emmy,ενώ superstar των teenagers είναι ο καθηγητής Μαtthew Morrison.
Αξιοσημείωτα είναι τα επεισόδια-αφιερώματα σε διάσημους pop-stars.Τραγούδια των Madonna,Britney και Lady Gaga έπένδυσαν το show,χωρίς όμως πάντα να πριμοδοτούν σε τηλεθέαση το show.
Αντιθέτως,η πρόσφατη εμφάνιση της Gwyneth Paltrow,σημείωσε φετινό ρεκόρ.

Iστορική στιγμή,η πρόσκληση που έλαβε το καστ από τη Michelle Obama,σε ημέρα αργίας.
Ακόμα όμως και αν οι Gleets πάτησαν το χαλί του Λευκού Οίκου,οι κριτικές δίχασαν τις ΗΠΑ
Από τη μία διθύραμβοι για το υψηλό επίπεδο και την αρτιότητα του μιούζικαλ και από την άλλη σοκ για τα πρότυπα που διαφημίζονται.Το συμβούλιο Γονέων της αμερικανικής τηλεόρασης 'έχρισε' τη σειρά ως το 'χειρότερο' θέαμα της TV.Oι Τime έγραψαν πως οι νέοι του Glee << κλέβουν,καπνίζουν,είναι αμφίβολης σεξουαλικής ταυτότητας,μπορούν να κάνουν τα πάντα!>>Επίσης,απογοητευτικά ήταν τα σχόλια στα τραγούδια που επιλέχθηκαν για το αφιέρωμα της Britney.<<Αναχρονιστικό,θύμισε ΜTV στα πρώτα χρόνια>>

Οι δημιουργοί ωστόσο,πιστοί στο light πνεύμα της β'σεζόν,συνεχίζουν με πολλούς διάσημους guests, αλλά και ένα επεισόδιο-σύνδεση με το μεγαλύτερο γεγονός των ΗΠΑ,το SuperBowl.Eκεί,θα παρουσι- αστεί μια νέα εκδοχή του 'Thriller' του Μιchael Jackson.Ηδη έχει ανακοινωθεί η προβολή της σειράς για 3η σεζόν.

Το Glee σε αριθμούς.
29 επεισόδια έχουν προβληθεί.
3εκ δολλάρια κοστίζει(!) κάθε επεισόδιο.
19 υποψηφιότητες για Εmmy
5 Satellite Awards
75 singles στο Top 100.
12 εκ τηλεθεατές κατά μ.ο παρακολουθούν κάθε εβδομάδα το show
35 χώρες προβάλλουν το Glee.
3 soundtracks
5 νουβέλλες θα κυκλοφορήσουν,με θέμα τη ζωή των ηρώων.
6 εβδομάδες διαρκεί το γύρισμα κάθε show.
61 υποψηφιότητες για βραβεύσεις έλαβε η σειρά για την πρώτη σεζόν!

Δημοσίευση σχολίου

9Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

  1. Θεική σειρα και καποιες διασκευες τραγουδιων τα σπανε αγρια... Δεν ειναι τυχαιο οτι ειναι η πιο πετυχημενη σειρα που προβαλεται αυτη τη στιγμη στην Αμερικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απλά υπερεκτιμημένο. Αν και γενικά έχει καλή σκηνοθεσία, μοντάζ και ροή, ώρες ώρες είναι τόσο άνευρο που καταντά απογοητευτικό.

    Είναι πασηφανές ότι το Glee παίρνει τη λάμψη του από τα τραγούδια που παρουσιάζουν, καθώς η πλοκή είναι δεδομένη, καθ΄όλα προβλέψιμη. Είναι όμως επίσης πασηφανές ότι πλέον ΚΑΙ το Glee καταφέρνει να κάνει hit επιτυχίες παλαιών ετών.

    Συμπέρασμα: Είτε έχει (που έχει), είτε δεν έχει επιτυχία, το Glee παραμένει ένα show τρομερά παλιομοδίτικο τη στιγμή που παρουσιάζεται σαν να ανακάλυψε τη διάσπαση του ατόμου.
    Ακροβατεί ανάμεσα στα κλισέ, την προκατάληψη, τη φοβία για το διαφορετικό, τη δόξα, την κοινωνική ανέληξη, την "καγκουριά", την ευκολία στην κατάκτηση των στόχων, την ιστορία και την.. ντισκομπάλα. Ακροβατεί ανάμεσα στην σημερινή αμερικανική κοινωνία που κάποιοι ελπίζουν να αλλάξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο darwin-tvnea! είναι η αγαπημένη μου ξένη σειρά δυστυχώς η ευτυχώς δεν είναι πολύ γνωστή στην Ελλάδα αλλά όσους έχω πείσει να την δουν έχουν ενθουσιαστεί και αυτοί!!!(το κάνατε τελικά το αφιερωματάκι tnx! :D )
    Maria

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 10:11 μ.μ. Στο μόνο που θα συμφωνήσω μαζί σου είναι ότι ώρες,ώρες είναι λίγο άνευρο και σίγουρα δεν διεκδικεί βραβείο καλύτερης πλοκής,τώρα λάμψη από τα τραγούδια του είναι λογικό να παίρνει γιατί πολύ απλά πρόκειται για σειρά μιούζικαλ με ότι αυτό συνεπάγεται και τ΄οτι ακροβατεί ανάμεσα στην σημερινή αμερικανική κοινωνία είναι απολύτως λογικό γιατί σε αυτήν απευθύνετε...με τι ήθελες να ασχοληθεί με την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας!?!
    Maria

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 10:11 μ.μ. "ένα show τρομερά παλιομοδίτικο"!?! fantazome exeis dei polla shrial-miouzikal sthn zwh sou gia na to les auto....giati egw den thimame na exei ksanaginh kati paromio.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μάθε λοιπόν Μαρία ότι καμία σειρά δεν έμεινε στην ιστόρια της αμερικανικής τηλεόρασης ΑΠΛΑ επειδή αντέγραφε την κοινωνία. Η Αμερική δεν γνωρίζει από τέτοια. Γι' αυτό λέω ότι ακροβατεί σε όλα αυτά που ακόμα και στη συντηρητική Αμερική (γιατί υπάρχει και η άλλη) έχουν αρχίσει να αλλάζουν. Δεν θα πρέπει κανείς να ξεχνά ότι η σειρά αυτή έχει σαν δημιουργούς και σαν κανάλι, ανθρώπους που είναι της λογικής "For God, For Country And For Yale", γιά όποιον μπορεί να σημαίνει κάτι αυτό. Πόσο "προοδευτικό" μπορεί να είναι κάτι που μου παρουσιάζεται από "συντηρητική" πλευρά? Οεο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είναι αλήθεια πάντως,ότι οι κριτικές της σειράς αντικατοπτρίζουν πλήρως την κοινωνία των ΗΠΑ.Ειναι εντελώς ξένο προς εμάς να υπάρχει συμβούλιο 'ΓΟΝΈΩΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ'.Στην Ελλάδα δεν θα είχε επιτυχία το show,νομίζω.Το μίουζικαλ είναι είδος ξένο στη tv.Πάντως είναι πολυδάπανο show,και ο μεγάλος ντόρος ξεκίνησε από τις τεράστιες πωλήσεις cd που έκανε.Παίζει πολύ μεγάλο ρόλο πως η προβολή του show είναι από το Fox,που σύμφωνα με στατιστικά οι τηλεθεατές του ψηφίζουν με χριστιανο-ακροδεξιά χαρακτηριστικά σε ποσοστό 60%!Ηταν ταρακούνημα για το προφίλ του καναλιού.Σα να λέμε,τα Παρατράγουδα της Πάνια πάνε Μega.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανωνυμος 11:16 μ.μ. sorry αλλά έχεις δει πολλές σειρές προοδευτικές η μη να αλλάζουν την εκάστοτε κοινωνία στην οποία προβάλλονται?? τα έχεις μπερδέψει λίγο εδώ μιλάμε για μια σειρά όχι για υπό ψήφιση νόμο στο κοινοβούλιο ...ναι οκ το glee ασχολείται με θέματα όπως η ομοφυλοφιλία,ο ρατσισμός κ.α με μια συντηρητική ματιά ε και? όπως και να προσεγγίσει κανείς τέτοιου είδους θέματα θα δεχτεί επικρίσεις (που είδη έχει δεχτεί)αυτό είναι το μόνο σίγουρο,τώρα για το αν οι παραγωγοί είναι συντηρητικοί η όχι τι να σου πω έμενα το nip/tuck που είναι από τον ίδιο παραγωγό δεν μου κάνει και για πολύ συντηρητικό...(Maria)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μα το FOX, από τη γέννηση του σε αυτό το κοινό απευθυνόταν. Οι προσπάθειες που κάνει εδώ και χρόνια δεν είναι τίποτα άλλο παρά μιά τρύπα στο νερό στην αλλαγή του προφίλ του. Και αυτό γιατί πολύ απλά δεν θέλει να αλλάξει το προφίλ του. Είναι σαν να σερβίρει "κέικ νεωτερικότητας και προοδευτισμού" φτιαγμένο με "αλεύρι παλαιών αρχών".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !