Πρόβλημα ρευστότητας στο Mega!

0

Mε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με στόχο να συγκεντρωθούν 10 εκατ. ευρώ προκειμένου να αποπληρωθούν ανελαστικές υποχρεώσεις του ομίλου, προχωρά η Τηλέτυπος (Mega Channel).
Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο της αύξησης, το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον έχει επιδράσει αρνητικά στην οικονομική κατάσταση των διαφημιστικών εταιρειών, ορισμένες από τις οποίες εμφανίζουν προβλήματα ρευστότητας, ακόμη και ζητήματα βιωσιμότητας. Σημειωτέον πως ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του τηλεοπτικού καναλιού προέρχεται από διαφημιστικά έσοδα (σε ποσοστό 99% το 2009 και αντίστοιχα 97% το 2010 και 95% το 2011), με τους κλάδους τροφίμων, καλλυντικών-απορρυπαντικών και ηλεκτρονικών-κινητής τηλεφωνίας να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 70% των διαφημιστικών του εσόδων.
Την περίοδο 2009-2011 τα διαφημιστικά έσοδα του Mega Channel, βάσει στοιχείων της
εταιρείας, υποχώρησαν κατά 38%, αφού λόγω της ύφεσης και της μειωμένης ζήτησης καταναλωτικών προϊόντων, μεγάλοι όμιλοι δεν ήταν σε θέση να υλοποιήσουν εκτεταμένα διαφημιστικά προγράμματα. Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο, τα διαφημιστικά έσοδα του Mega υποχώρησαν από τα 137 εκατ. ευρώ το 2009, στα 85 εκατ. ευρώ το 2011.
Την ίδια περίοδο μεγάλες διαφημιστικές πτώχευαν, αφήνοντας μεγάλα «φέσια» στην αγορά που δεν άφησαν ανεπηρέαστο σχεδόν κανένα μιντιακό όμιλο. Ως αποτέλεσμα, η Τηλέτυπος αντιμετωπίζει σήμερα αυξημένες επισφάλειες. Μόνο στην περυσινή χρήση η εταιρεία σχημάτισε προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις ύψους 8,5 εκατ. ευρώ που επιβάρυναν ισόποσα τα αποτελέσματά της. Η κατάσταση επιδεινώθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2012 καθώς σχηματίστηκαν πρόσθετες προβλέψεις 343,2 εκατ. ευρώ.
Αναπόφευκτα, ο όμιλος πέρυσι παρουσίασε ζημιές 20,5 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τη διοίκηση ενδέχεται μελλοντικά να επιβαρυνθεί με πρόσθετες. Ήδη στο πρώτο τρίμηνο του 2012 οι ζημιές μετά φόρων ανήλθαν σε 4,3 εκατ. ευρώ έναντι 1,3 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2011, προδιαγράφοντας μια αρνητική τάση για τη χρήση. Παράλληλα, σημειώνεται, ότι δεν διαθέτει επαρκές κεφάλαιο κίνησης. Η διοίκηση εκτιμά ότι οι επιπλέον ανάγκες του ομίλου σε κεφάλαια κίνησης ανέρχονται σε 25 εκατ. ευρώ περίπου.
Σε διαπραγματεύσεις
Για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, η εταιρεία αποφάσισε να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 10,1 εκατ. ευρώ, ποσό που (μετά την αφαίρεση δαπανών έκδοσης 332 χιλ. ευρώ), θα διατεθεί για την ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης και μέσω αυτής του κεφαλαίου κίνησης της. Όπως σημειώνεται, η διοίκηση προτίθεται σε περίπτωση μερικής κάλυψης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, καθώς και για την συμπλήρωση του κεφαλαίου κίνησης, να προσφύγει επιπρόσθετα σε τραπεζικό δανεισμό. Ήδη έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τράπεζες για τη σύναψη νέου ομολογιακού δανείου, μέσω του οποίου θα αναδιαρθρωθεί υφιστάμενο ομολογιακό δάνειο που είχε ληφθεί το 2009, καθώς και το υπόλοιπο τμήμα του βραχυπρόθεσμου τραπεζικού δανεισμού.
Σε ό,τι αφορά τα αντληθέντα κεφάλαια, θα διατεθούν κυρίως για την αποπληρωμή υποχρεώσεων σε προμηθευτές προγράμματος και δευτερευόντως σε λοιπούς πιστωτές. Σημαντικό μέρος των προμηθευτών αυτών αποτελούν τα τηλεοπτικά στούντιο “ΑΤΑ Α.Ε.” και “ΑΝΩΣΗ Α.Ε.”, στα οποία θα διατεθεί συνολικά το ποσό των 4,5 εκατ. ευρώ προκειμένου να αποπληρωθεί μέρος των υπολοίπων τους.
Ήδη οι βασικοί μέτοχοι της εισηγμένης, οι όμιλοι Πήγασος Εκδοτική και ΔΟΛ, κατέβαλαν ποσό 2 εκατ. ευρώ έναντι της συμμετοχής τους στην ΑΜΚ και άλλοι μέτοχοι ακόμη 1 εκατ. ευρώ. Από το συνολικό ποσό των 3 εκατ. ευρώ, έχουν ήδη εκταμιευθεί 936 χιλ. ευρώ για την αποπληρωμή υποχρεώσεων προς τις ΑΤΑ ΑΕ και ΑΝΩΣΗ ΑΕ. Σημειώνεται πως τόσο ο ΔΟΛ όσο και ο Πήγασος, οι οποίοι κατέχουν σήμερα ποσοστό συμμετοχής 22,11% και 26,82% αντίστοιχα στο μετοχικό κεφάλαιο κεφάλαιο της εταιρείας, δήλωσαν στην Τακτική Γενική Συνέλευση της 15.06.2012 ότι προτίθενται να διατηρήσουν το ποσοστό συμμετοχής τους στην εταιρεία έως την ολοκλήρωση της προτεινομένης αύξησης και την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών. Επιφυλάσσονται, όμως, για την πρόθεσή τους να διατηρήσουν το ποσοστό συμμετοχής τους για χρονικό διάστημα 6 μηνών από την έναρξη διαπραγματεύσεως των νέων μετοχών.
Στόχοι
Σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, η διοίκηση του ομίλου έχει θέσει τέσσερις βασικούς στόχους, προκειμένου, όπως αναφέρει, να διατηρήσει την ηγετική θέση στην τηλεοπτική αγορά. Όπως τονίζεται, πρώτος και βασικός για το 2012 στόχος είναι η ταμειακή επάρκεια και η ομαλή ρευστότητα της εταιρείας, ακολούθως η διατήρηση στην πρώτη θέση τηλεθέασης και στην πρώτη θέση στο μερίδιο της διαφημιστικής αγοράς, τρίτον η διατήρηση της ποιότητας του προσωπικού και των συνεργατών που διαθέτει και, τέταρτον, η περαιτέρω μείωση του συνολικού κόστους, τουλάχιστον κατά 20%.
Ειδικά για το τελευταίο, στο ενημερωτικό δελτίο αναφέρεται πως η εταιρεία έχει θέσει σε εφαρμογή ένα εκτενές πρόγραμμα αναδιοργάνωσης και ανασυγκρότησης, με στόχο τη μείωση του κόστους. Όπως προκύπτει από τα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης 2011, καταγράφεται μείωση των διοικητικών εξόδων καθώς και των εξόδων διαθέσεως κατά 22% σε σχέση με το 2010. Η μείωση αυτή προήλθε κυρίως από τη μείωση του μισθοδοτικού κόστους (αφορά το 70% των συνολικών εξόδων) κατά 20% περίπου. H Τηλέτυπος αναφέρει πως το πρόγραμμα ανασυγκρότησης συνεχίζεται και το 2012 με περαιτέρω ενέργειες εξοικονόμησης κόστους παραγωγής και μείωσης λειτουργικών δαπανών, που συμπεριλαμβάνουν και τη μείωση του απασχολούμενου προσωπικού της, το οποίο από 601 εργαζομένους στο τέλος του 2011, ανέρχεται σε 504 εργαζομένους στις αρχές Ιουνίου 2012.
Πηγή: capital.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !