DOMENICA media #15 - 29 MAΪΟΥ 2011

2
Διαβάστε σήμερα σε ένα ενημερωτικό Domenica, τα πιο καυτά νέα γύρω από τα ευρωπαϊκά media. Πως εξελίσσεται η ψηφιακή τηλεόραση? Τι συμβαίνει στην Κύπρο με το Mega? Πότε αποφασίζουν τα ιδιωτικά κανάλια για τo Alter και τα εκατομμύρια που χρωστάει στην Digea? Ποιες οι αποφάσεις για την ΕΡΤ και πως «χτυπάει» τους ιδιωτικούς? Σε ποια κρατική επιχείρηση απολύθηκαν 600 εργαζόμενοι σε μία βραδιά και που θα ξεκινήσει το πρώτο γυναίκειο κανάλι του MTV? Είναι εδώ, εκτάκτως χωρίς πρωτοσέλιδο αλλά με πολλές καυτές media ειδήσεις.



Στον Θεσσαλικό κάμπο μεταφέρθηκε το ψηφιακό σήμα της Digea. Το ψηφιακό σήμα των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας ALPHA, ALTER, ANT1, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, MEGA, ΣΚΑΪ και STAR, μέσω του ψηφιακού παρόχου DIGEA, εκπέμπει πλέον από το κέντρο εκπομπής «Δοβρούτσι» στις συχνότητες 22 και 29. Σύμφωνα με την Digea η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση επεκτείνεται καλύπτοντας και τους 400.000 κατοίκους των νομών Λαρίσης, Τρικάλων και Καρδίτσας. Παράλληλα την ερχόμενη Πέμπτη ο κ. Τηλέμαχος Χυτήρης θα παρουσιάσει σε ειδικό συνέδριο της ΕΕΤΤ μέρος του νέου πολυνομοσχεδίου για τα ΜΜΕ. Αναλυτικά ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού θα προβεί σε εισήγηση για την ψηφιακή μετάβαση των καναλιών. Το νομοσχέδιο προέκυψε με την συμβολή τεσσάρων υπουργείων. Του υπουργείου Οικονομικών, Εργασίας, Εσωτερικών και Ανταγωνιστικότητας. Το νομοσχέδιο θα δίνει και πιο συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές για την ψηφιακή μετάβαση και το χρονοδιάγραμμα, τις άδειες, τους τεχνικούς τρόπους και φυσικά αναμένεται να ανοίξει και το κεφάλαιο της μετάδοσης σε υψηλή ευκρίνεια. Το νομοσχέδιο θεωρείται αναγκαίο, καθώς η DIGEA και η ΕΡΤ δεν θα μπορέσουν χωρίς αυτό, να επεκτείνουν την ψηφιακή μετάβαση πέραν του Θεσσαλικού κάμπου. Στο ταμείο της DIGΕΑ θα κληθούν στις 14 Ιουνίου οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί ALPHA, ANT1, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, MEGA, ΣΚΑΪ και STAR για την αύξηση των μετοχικών κεφαλαίων. Αναλυτές εκτιμούν πως η μετοχική αύξηση θα κυμανθεί στα  2-3 εκατομμύρια Ευρώ, ενώ άγνωστο παραμένει εάν θα συμμετέχει και το ALTER στην σημαντική επιχειρηματική κίνηση και αν θα καταβάλει τα περίπου 300-350 χιλιάδες Ευρώ που του αναλογούν. Ωστόσο και να μην προβεί στην αύξηση κεφαλαίου, τα κανάλια έχουν διευκρινίσει πως το ALTER θα παραμείνει στην ψηφιακή πλατφόρμα της DIGEA κανονικά και έως ότου πάψει να λειτουργεί.


Σάλος προέκυψε στην Κύπρο με την απόφαση της Εκκλησίας να σπάσει την συνεργασία που κατέχει από το 2001 με το Mega Ελλάδος και να διακόψει τις μεταδόσεις του MEGA Κύπρου. Η Εκκλησία της Κύπρου είναι έτοιμη οικονομικά να ανοίξει εκ νέου επιχειρηματικές δράσεις με το κανάλι «Ο Λόγος». Ιστορικά η εκκλησία λειτούργησε το 1992 με το κανάλι «Ο’Λόγος» το πρώτο ιδιωτικό κανάλι στην Κύπρο τροφοδοτώντας το πρόγραμμα με σειρές και εκπομπές από το Mega και το Star της Ελλάδος. Το 1999 το κανάλι μετονομάστηκε σε Mega Κύπρου και η αρχιεπισκοπή διατήρησε την ιδιοκτησία, ζητώντας ενοίκιο για την παραχώρηση της συχνότητας από το ελληνικό MEGA κοντά στο 1 εκατομμύριο Ευρώ ανά έτος. Το 2010 η Κυπριακή Αρχιεπισκοπή ζήτησε αύξηση του ενοικίου και μεγαλύτερη επιρροή στις πολιτικές εκπομπές  και τα δελτία του σταθμού, γεγονός που όπως δείχνει δεν βρήκε σύμφωνους τους ανθρώπους του Mega στην Ελλάδα που ήδη από τον Οκτώβριο έκαναν λόγο για «δυσκολίες». Η νέα συμφωνία που προτείνει η Αρχιεπισκοπή είναι διετής (μέχρι το τέλος του 2013) με ισχύει από τον Ιούνιο του 2011, όταν και θα λήξει η τελευταία σύμβαση. Πληροφορίες στον Κυπριακό Τύπο κάνουν λόγο για αναζήτηση νέας τηλεοπτικής συχνότητας από το Mega και το ενδεχόμενο εξαγοράς τηλεοπτικού σταθμού, γεγονός που θα συζητηθεί και στις 14 Ιουνίου στην συνάντηση των μετόχων στο ξενοδοχείο Χίλτον. Το MEGA Κύπρου μεταδίδεται σε ολόκληρο το νησί και την περασμένη σεζόν κατέκτησε την τρίτη θέση στις μετρήσεις της Nielsen, με το Σίγμα στην πρώτη και τον ΑΝΤ1 στην δεύτερη κατάταξη.


Μετά τις μηνύσεις που κατέθεσε εναντίον των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών για την παραβίαση των διατάξεων περί πνευματικών δικαιωμάτων που προέκυψε από την μετάδοση των πλανών του τελικού στο Final Four και της φετινής Eurovision, η ΕΡΤ αλλάζει και τον τρόπο που καλύπτει πολιτικά πρόσωπα, ζητώντας οικονομικό αντάλλαγμα από τους ιδιωτικούς. Η ΕΡΤ άλλωστε καλύπτει όλες τις δραστηριότητες των πολιτικών, ανεξαρτήτως παρατάξεων με δικά της τεχνικά μέσα, όπως ορίζει ο νόμος. Τα τελευταία χρόνια οι ιδιωτικοί έπαιρναν την εικόνα (έτοιμη, μονταρισμένη) από την ΕΡΤ και είχαν έτσι πρόσβαση στο πολιτικό ρεπορτάζ χωρίς να καταβάλουν χρήματα. Με τις αποφάσεις της ΠΟΣΠΕΡΤ αυτό αλλάζει. Η ΕΡΤ θα διανέμει δωρεάν όσα θέματα αφορούν περιοδείες, ομιλίες, διαγγέλματα και συνεντεύξεις που αφορούν τον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της Βουλής, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και γεγονότα σε χώρους όπου η ΕΡΤ κατέχει αποκλειστικό δικαίωμα εισόδου (λ.χ. στα Debate). Για τα υπόλοιπα πρόσωπα (υπουργών, βουλευτών, γενικών γραμματέων) θα ισχύει τιμολόγιο, με αποτέλεσμα τα ιδιωτικά κανάλια να πληρώνουν … για να μπορούν να δείχνουν. Σύμφωνα με την Ισοτιμία, η ΕΡΤ είχε χαρίσει στο τελευταίο δίμηνο υλικό για 800 ρεπορτάζ στους ιδιωτικούς, ενώ είχε λάβει από τους ιδιωτικούς μόλις υλικό για 80!


600 θέσεις εργασίας κόβουν τα τέσσερα μεγάλα κρατικά Μέσα στην Ουγγαρία. Όπως ανακοίνωσε την Δευτέρα ο διευθύνων Σύμβουλος του MTVA κ. István Böröcz, οι τηλεοπτικοί σταθμοί MTV και DUNA TV, ο ραδιοφωνικός Magyar Radio και το πρακτορείου ειδήσεων MTI θα απολύσουν 600 εργαζόμενους στο επόμενο διάστημα. «Κρίνουμε πως ο αριθμός των 3.000 εργαζόμενων είναι υπερβολικός», τόνισε η εκπρόσωπος του κρατικού φορέα MTVA κ. Ágnes Cserháti. Στις αρχές του 2011 το κράτος ενοποίησε τις δύο κρατικές τηλεοράσεις, το κρατικό ραδιόφωνο και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων σε μία εταιρία με μειοψηφική συμμετοχή ιδιωτών.


Στην Πολωνία επεκτείνει ολοένα τις δραστηριότητες του ο πολυεθνικός κολοσσός VIACOM. Μετά την δραστηριοποίηση των συνδρομητικών καναλιών MTV (μουσικό), Viva (μουσικό), Comedy Central (οικογενειακό), Comedy Central Family (οικογενειακό), MTVNHD (μουσικό), Nickelodeon (παιδικό) και VH1 European (μουσικό), την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε και το nick jnr. ένα παιδικό κανάλι για τις μικρές ηλιακές ομάδες 4-9 χρόνων μέσα από το επίγειο ψηφιακό σήμα  του Multimedia Polska αλλά και μέσα από το δορυφορικό Cyfrowy Polsat. Η εταιρία σκοπεύει να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και το πρώτο κανάλι για γυναίκες. Συγκεκριμένα το Viacom Blink θα επικεντρωθεί στο γυναικείο κοινό ηλικίας 16-49 προβάλλοντας μουσική, σειρές, reality, ταινίες και εκπομπές gossip και ομορφιάς. Στην Ελλάδα η Viacom έχει τροφοδοτήσει το κοινό με  MTV, MTV+ (Θεσσαλονίκη) και Nickelodeon.

Δημοσίευση σχολίου

2Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

  1. gia allh mia fora super h sthlh auth mprabo se olous tou tv nea

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εχει δικαιο ο 10:06 μ.μ. για αλλη μια φορα super η στηλη. Πολλα μπράβο Mister Sandman.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !