Η σάτιρα σήμερα. Εξέλιξη ή παραμόρφωση;

Ανώνυμος
31
Είναι γεγονός ότι φέτος στις μετρήσεις της AGB και συνεπώς στις προτιμήσεις των τηλεθεατών, οι εκπομπές με σατιρικό περιεχόμενο κάνουν "θραύση". Τίθεται όμως το εξής δίλημμα: H σάτιρα όπως "πλασάρεται" από τους σημερινούς της εκπροσώπους συνάδει με την ουσία και το σκοπό της; Μάλλον όχι.
Η σάτιρα στην αρχαιότητα καυτηρίαζε τα πολιτικά πρόσωπα και τους τότε πνευματικούς ανθρώπους. Ο Αριστοφάνης, για παράδειγμα, μέσα από τις κωμωδίες του είχε το θάρρος και την τόλμη να "τα βάζει" με πολιτικούς και με εξέχουσες προσωπικότητες της εποχής του καυτηριάζοντας τα κακώς κείμενα και όχι με ανθρώπους που παρουσιάζουν περιθωριακές συμπεριφορές ή διάφορες ψυχικές διαταραχές.
Σήμερα λοιπόν η σάτιρα έχει πάρει σαφώς άλλες διαστάσεις. Ο σκοπός της είναι να διασκεδάσει το κοινό γελοιοποιώντας ανθρώπους που εμφανίζονται στην τηλεόραση είτε για να αυτοπροβληθούν και οι οποίοι τις περισσότερες φορές παρουσιάζουν κάποια "νοητικά" προβλήματα. Γιατί να γελάσει λοιπόν ο νεοέλληνας όταν βλέπει κάποιον ή κάποιους να ειρωνεύονται έναν αδύναμο που δεν μπορεί να τα βάλει με αυτούς;
Για παράδειγμα, τι νόημα έχει, σατιρικές εκπομπές να περιγελούν την Μπεκατώρου ή την Τζούλια; Μια καλή δικαιολογία είναι οτι αυτές οι εκπομπές θέλουν να προσφέρουν διασκέδαση και ενίοτε το πετυχαίνουν. Αναλογιστείτε όμως τα "θύματα" αυτού του είδους της σάτιρας. Ενδεικτικά αναφέρουμε την κα. Έφη Θώδη την οποία κυριολεκτικά τρέλαναν από την υπερπροβολή της σε διάφορες εκπομπές με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε ψυχιατρική κλινική. Κατέληξε λοιπόν εκεί επειδή ήταν ίσως ψυχολογικά αδύναμη να αντιμετωπίσει αυτή την υπερέκθεση που αρκετές φορές ξεπερνούσε τα όρια της γελοιοποίησης. Δυστυχώς όμως κανείς δεν ζήτησε συγνώμη για αυτό το περιστατικό ή έστω δεν ζήτησαν συγνώμη αυτοί που έπρεπε. Μήπως λοιπόν αυτού του είδους η σάτιρα μπορεί να είναι διασκεδαστική αλλά να πληγώνει εν τέλει κάποιους ανθρώπους? Οι εκπομπές αυτές θέλουν να παρουσιάζονται ως μια πηγή προβληματισμού και ως η φωνή του μέσου τηλεθεατή. Μήπως η σάτιρα έχει παραμορφωθεί για να είναι πιο εμπορική;
Επιπλέον, είναι αντιφατικό ενώ οι πολιτικοί "παίζουν" κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος των πολιτών, οι εκπομπές αυτές αντί να καυτηριάσουν αποκλειστικά αυτούς δίνοντας κουράγιο στο πολίτη, να ασχολούνται με τα κατορθώματα της Τζούλιας τα οποία στην ουσία δεν ενδιαφέρουν κανέναν.
Όμως οι εκπομπές αυτές δεν είναι τυχαίο ότι "σπάνε" τα μηχανάκια της AGB. Αυτό μάλλον γίνεται διότι οι σατιρικές εκπομπές "χαϊδεύουν" τα αυτιά των τηλεθεατών. Δίνουν στον πολίτη αυτό ακριβώς που θέλει να ακούσει. Υμνούν τον Έλληνα πολίτη τον οποίον παρουσιάζουν ως εργατικό μεροκαματιάρη που αγαπά όλο το κόσμο άλλα αυτόν να μην τον αγαπά. Ο Έλληνας τηλεθεατής έχει ανάγκη από στήριξη και όχι από στοχευμένη σάτιρα.
Ας υπάρξει επιτέλους κάποιος που να δίνει πραγματικό κουράγιο στον τηλεθεατή και να τον προβληματίζει καλλιεργώντας έτσι την ορθή κρίση του χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες και συμφέροντα. Να καταργηθούν όλες οι Τζούλιες και οι Μπεκατώρου από αυτές τις εκπομπές. Ας δημιουργηθεί έστω ένα νέο είδος εκπομπών που να παίζει μόνο τέτοια ανόητα βίντεο. Άμα οι σύγχρονοι Αριστοφάνηδες θέλουν να κρατήσουν τον τίτλο τους ας μην μείνουν μόνο στα λόγια και στο χάδεμα των πολιτών και ας προχωρήσουν στην πράξη. Να συμπάσχουν με τον Έλληνα πολίτη αλλά να μην ξεχνούν να επισημαίνουν τα λάθη του και να τον κρίνουν όταν χρειάζεται.

Δημοσίευση σχολίου

31Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

  1. Πολύ ωραίο άρθρο!!
    Ανεβαίνει το blog όσον αφορά την ποιότητα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ, αν και το άρθρο αναφέρεται κατά κύριο λόγο στο Λαζόπουλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καποιος να πει στο βλημα που εγραψε το αρθρο οτι ο Αριστοφανης δεν ασχολουνταν μονο με πολιτικους αλλα με τα παντα.Εστω ενα εργο να ειχε δει του αριστοφανη θα το ξερε.μου θελει να γραψει και για Αριστοφανη.Τ μεταξωτα βρακια θελουν και..Ας διαβασει η δει κανα εργο του Αριστοφανη στο θεατρο κακο δεν θα του κανει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αναφέρομαι στον 6.12

    καταρχάς ευχαριστώ για τη λέξη βλήμα και την ανταποδίδω. Επίσης δεν είπα ότι ο Αριστοφάνης ασχολούνταν μόνο με πολιτικούς. τη λέξη "μόνο" δεν την έβαλα. Επιπλέον έχω διαβάσει Αριστοφάνη και συγκεκριμένα όρνιθες και Λυσιστράτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ας σοβαρευτούμε. Ο mediabox έγραψε ότι

    "Ο Αριστοφάνης, για παράδειγμα, μέσα από τις κωμωδίες του είχε το θάρρος και την τόλμη να "τα βάζει" με πολιτικούς και με εξέχουσες προσωπικότητες της εποχής του καυτηριάζοντας τα κακώς κείμενα και όχι με ανθρώπους που παρουσιάζουν περιθωριακές συμπεριφορές ή διάφορες ψυχικές διαταραχές."


    Άρα δεν έκανε λόγο μόνο για πολιτικούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Διαβασες την Λυσιστρατη και εβγαλες το συμπερασμα οτι ασχολουνταν μονο με σοβαρα θεματα και οχι με ολα;Αει ασχολησου με κατι πριν να γραψεις κι κοψε την τεραστι γλωσσα σου γτ μονο εσυ εκτιθεσαι ως ασχετος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Oσον αφορα για την Θωδη και την Τζουλια ο συγκεκριμενος δημιουργος ο Λαζοπουλος ειχε προδοποιεισει σε εκπομπη του οτι η γυναικα ηταν να σταδιο πριν την τρελα και τα ιδια λεει και για την Τζουλια.Αυτος το ειπε ,τωρα η κοινωνια μας αν αντι να τα ακουει αυτα γελαει με τις 2 συγκεκριμενες.ε τι να κανει;Δεν ειναι εσρ..Δουλεια του εσρ ειναι να τις σταματησει αυτες τις εκπομπες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οσο για το υφος μου ,ηταν αυτο γτ απο οσα εγραφες ,ειχα την εντυπωση οτι ουτε για τον Αριστοφανη εχεις συμπαθεια και την σατιρα ,ουτε για τα ατομα που λες οτι βλαπτει ο Λαζοπουλος ,Ο σκοπος σου ηταν να χτυπησεις κουτοπονηρα τον Λαζοπουλο λεγοντας οτι διασυρει τον Αριστοφανη ενω δε εχεις ιδεα μεν για ολα αυτα..Δικαιωμα σου ειναι να λες οτι θες ,εμενα η κουτοπονηρια με ενοχλει.Γραψε δεν χωνευω τον Λαζοπουλο γτ ειναι αριστερος και εγω δεξιος.Οχι αρες ,μαρες που σε κανουν να φαινεσαι και κουτος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. η σατιρα δεν αφορα την πολιτικη ποτε εξαλλου απο μονη της ειναι ειδος πολιτικης.Αν ολες αυτες οι εκπομπες συνεχιζουν να παιζουν TRASH videos ακομα και αν ολοι οι υπολοιποι τα εχουν ξεβρασει τοτε οκ ας ακηθει κριτικη.Κατα τη γνωμη μου η σατιρα ξεφευγει οταν αρχιζει λιγο ο λαικισμος,δηλαδη να φωναζουμε το αποτελεσμα χωρις να προτεινουμε την λυση,γιατι αυτη μπορει να τσουξει ακομα και τον εργοδοτη του παρουσιαστη.Αλλα δε νομιζω οτι ο λαζοπουλος ειδικα παρουσιαζει τον ελληνα σαν δουλευταρα!Με τα αστεια του ειδικα το αντιθετο,απλα τον παρουσιαζει ως πολυ πιεσμενο.Ψεματα ειναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. καλησπερα!κατ αρχας εχω να πω:
    6:12 μ.μ.
    Πρωτον:δεν βλαπτει να σεβομαστε και λιγο του αλλου κ να μην τον σκυλοβριζουμε ακομη και ανα διαφωνουμε ξεκαθαρα.
    Κατα δευτερον: Δεν μπορω να εκφερω εμπεριστατωμενη αποψη για τον Αριστοφανη γιατι εχω διαβασει μονο τους ιππεις.Στο συγκεκριμενο δημιουργημα που μου φανηκε ευστοχο κ ιδιαιτερα καυστηριακο διαπιστωνω οτι στη συγκεκριμενη ιστορια συμφωνω με τον mediabox καθως εκει περιγραφονται μονο οι πολιτικοι κ οι μαχες μεταξυ του κυβερνητη κ ενος φτωχου κ αμοιρου που ελπιζει να γινει πολιτικος καθως υπαρχουν περιγραφες των κοινωνικων ταξεων.''
    Ο Αριστοφάνης, για παράδειγμα, μέσα από τις κωμωδίες του είχε το θάρρος και την τόλμη να "τα βάζει" με πολιτικούς και με εξέχουσες προσωπικότητες της εποχής του καυτηριάζοντας τα κακώς κείμενα και όχι με ανθρώπους που παρουσιάζουν περιθωριακές συμπεριφορές ή διάφορες ψυχικές διαταραχές.''
    Τριτον ειναι μεγαλη βλαστημια να παρομοιαζεις τον εαυτο σου με τον Αριστοφανη.Δεν γινεται να το παιζουν οτι κανουν σατιρα καποιοι που ασχολουνται με χαζογκεουλιστικες γριματσες κ σχολια (βλ. αρβυλα)ουτε καποιοι που κανουν συνεχως σεξιστικο σχολια κ αστειακια (βλ. τσαντιρι)
    Επισης το να θεωρεις τον εαυτο σου παντογνωστη κ να λες φρασεις "ειναι ετσι οπως τα λεω κυρια μου,εδω θα τα πουμε ολα'' η βαζοντας τα παντα κ τους παντες στο ιδιο τσουβαλι (βλεπε λαζοπουλο) ή παιζοντας το αντιεξουσιαστης εχοντας 15 καφετεριες κ τζιπαρες κτλ κτλ (βλεπε αρβυλα) δεν θεωρείται για μενα ιδιαιτερα σατιρα.
    Επισης 6:55 μ.μ.
    Δεν εχει σημασια ο οποιος σκοπος του αλλα η πραγματικοτητα.Και η πραγματικοτητα ειναι τα κουτσομπολιστικα τα βλεπουν 5-10 γιαγιαδες ενω τον λαζοπουλο ολη η ελλαδα..σκεψου λοιπον ποιος κανει το κακο..Απλα να σου πω οτι αυτα τα προσωπα μπορουν να τσιγκλανε απλως για να τους προβαλλει οπως συμβαινει τωρα με την αρβυλα..
    ''ant1nikos''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. o ant1kos και ο tvnea πρεπει να ναι το ιδιο ατομο.Τα κειμενα και των 2 ειναι τοσο θλια γραμμενα που δεν βγαζεις ακρη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλα οχι πως το κειμενο του mediabox ειναι καλογραμμενο ισως πιο προσεγμενο απο τα υπολοιπα..Παιζει και οι 3 να ειναι το ιδιο τομο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. το βρηκες μονο που στο tv nea περα απο τα ατομα που γραφουν με το ονομα τους , το ονομα tv nea το διαχειριζονται αλλα 3 ατομα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η σάτιρα σε πειράζει . Το star που έχει κάνει ... σκοπό ζωής να αναδεικνύει μια ΠΟΡΝΟΣΤΑΡ και όοολοι να λέτε [κ όταν λέω ΟΛΟΙ εννοώ αυτοί που γράφετε] "Έλα μωρέ , Τζούλια... Η εκπομπή που την δείχνει φταίει , όχι εμείς που αντί να κράζουμε ΑΥΤΗΝ κράζουμε το μέσο...." ... Κάτι σε φωνάζει ο γάιδαρος , χτυπάμε το σαμάρι μου κάνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. o lazopoulos einai blima, to Radio Arvilla einai kalitero.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τα οποι τυχαινει να εχουν ολα τις ιδιες ακριβως αποψεις και να γραφουν με τον ιδιο τροπο.Με καρμπον τους εφτιαξες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. πχ καμαρωστε αντ1νικο

    ορω να εκφερω εμπεριστατωμενη αποψη για τον Αριστοφανη γιατι εχω διαβασει μονο τους ιππεις.Στο συγκεκριμενο δημιουργημα που μου φανηκε ευστοχο κ ιδιαιτερα καυστηριακο διαπιστωνω οτι στη συγκεκριμενη ιστορια συμφωνω με τον mediabox

    Υπαρχει λεξη καυστηριακος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χ.Α.
    αν οι εκπομπες αυτες κανουν καλα νουμερα σημαινει οτι αυτο που παρουσιαζουν αρεσει στον κοσμο, οποτε γιατι να κοπουν;
    Φυσικα αυτο δε σημαινει οτι οι εκπομπες αυτες πρεπει να λεγονται ποιοτικες ή σατιρικες. Σιγουρα ομως ειναι ψυχαγωγικες αφου περα απο την θεωρεια, ψυχαγωγουν τον κοσμο κι εκεινος τις επιβραβευει.
    Στα λοιπα θα συμφωνησω με τις αποψεις σου :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Mia xara einai o lazopoulos ainte!


    8:54 μ.μ.
    DEN IPARXEIS APLA!!!!!
    ERIKSA POLI GELIO!!!
    ATA ENA PERIERGO PRAGMA MOIAZOUN...
    POIOS PSIXAKIAS THA DEXOTAN NA GINEI SINERGATIS TOY TV NEA ALLOSTE?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΟΛΕ ΟΛΕ ΟΛΕ ΟΛΕ ΟΛΕ ΟΛΕ ΠΡΩΤΆΘΛΗΜΑ ΚΑΙ ΚΎΠΕΛΛΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΕ..... ΟΛΕ ΟΛΕ ΟΛΕ ΟΛΕ ΟΛΕ ΟΛΕ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΙ ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΕ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. "καταχώρηση τσι μέρας" για το Σάββατο σύμφωνα με την ομώνυμη λίστα του yannidakis live, η καταχώρηση σου τούτη.

    Καληνωρίσματα :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Απο τα καλύτερα άρθρα που έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό. Δεν είναι σωστό να κατακρίνουμε ανθρώπους με ψυχικά προβλήματα και ειδικά σε τέτοιο βαθμό. Αντιθέτως είναι πολύ δειλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ε νι οταν εβγαζαν την Τζουλι στην Τατι ηταν καλα και ουτε το ανααφερατε.Η σαατιρα σας πειραξε απο τον Λ'αζοπουλο..Το να κατακρινουμε ειναι δειλο;Επισης φραση τομου που δεν ξερει να μιλαει..Επισης συμπτωση ;tvnea παιδι μου πριν να γραψεις ψαξε σε κνα βιβλιο σωστες φρασεις να τις γραψεις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @9.39
    μάθετε να διαβάζετε εδώ μέσα!
    "κατακρίνουμε ανθρώπους με ψυχικά προβλήματα και ειδικά σε τέτοιο βαθμό.
    αυτοί δεν πρέπει να κατακρίνονται! και είναι δειλό να κατακρίνονται τέτοιοι άνθρωποι!
    και για φράση μιλάς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ειναι δειλο να κατακρινονται τετοιοι ανθρωποι;Απο που ως που το να κατακρινεις οποιονδηποτε δλδ ν πεις την αποψη σου ειναι δειλο;Το να μην πεις την αποψη σου ειναι δειλο συνηθως,οχι το αντιθετο..Αντε να πεις ειναι κακο ..Θα μαθεις να γραφεις ελληνικα αφου εμεις εχουμε ξεχασει τα δικα μας εδω μεσα;Αλλα καποια στιγμη θα μαθεις ,που θα παει..
    Και επειδη πλυν του οτι καθε φορα που πας να σχηματισεις προταση πετας κεραμιδια.Αυτο που λες δεν ισχυει παλι.Ποιοι αθρωποι που ειχαν προβλημ κατακρινονται απο τον Λαζοπουλο πχ;Εχει βρισει ποτε αυτα τα ατομα;Την αποψη του λεει οτι ξεφτιλιζονται.Τωρα για τους ραδιοαρβυλα ναι καποιες φορες γινονται αιχμηροι με ολους ομως..Αυτο που κανουν ειναι να κοροιδευουν και η κοροιδια δεν ξερω αν ειναι σατιρα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Η ΕΛΛΗΝΟΦΡΕΝΕΙΑ ΠΑΙΔΕΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΑΤΙΡΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ , ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΕΙΡΑΞΕΙ ΤΑ ΣΟΥΡΓΕΛΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. συμφωνώ μαζί σου! και εμένα μου αρέσει η ελληνοφρένεια και τη βλέπω οποτε μπορώ αλλα δυστυχώς οχι και τόσο συχνά. χωρίς πολιτικές σκοπημότητες και χωρίς τζούλιες και διάφορα τέτοια αποβράσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Η Ελληνοφρενεια ειναι καθαρα πολιτικη σατιρα..Ο Λαζοπουλος σατιριζει τα παντα .Ε και οι αρβυλα εινι λιγο το στυλ ποιος μιλησε α ο ταδε .Χαχααχα που μιλας και εσυ..Καθενας εχει το στυλ του..Αλλα η καθαρα πολιτικη σατιρα δεν τραβαα τηλεθεαση τοση ισως για αυτο δεν ενοχλει.Σου λεει αστον να σατιριζει.Ποιος τον βλεπει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Τα πρόσωπα σατιρίζονται. Ο λαός δεν σατιρίζεται. Γι αυτό και μόνο είναι απαράδεκτη, όχι εθνικά ή φυλετικά αλλά σατιρικά η Ελληνοφρένεια. Επειδή εμφανίζει έναν ηλίθιο λαό. Κι αν κάποιος μου πει ότι ο λαός αυτοσατιρίζεται μέχρι σαρκασμού, οι λαοί ούτε (αυτο- ή όχι)σαρκάζονται. Οι λαοί, όταν αποκτήσουν συνείδηση της κατάντιας τους εξεγείρονται.

    Γιώργης Χολιαστός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !